Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
ap咁仲有冇得roaming
自己試最實際
thx ching!其實依家只係諗緊我岩岩轉左1000Mb寬頻, 洗唔洗要買AC1900或以上既router, 但當一睇到5GHz點解會超過1000Mb就諗唔明。如果係咁可能都係買返ac1200左右級別就算
唔好嘥錢買AC
thx ching!

姐係就算所有連接既裝置做得到晒1300Mb既要求 (天線數目, wifi制式...etc), 1300Mb呢個理論值都只會[裝置之裝置之間既internal connection]先會做到 (例如電話wifi upload file去同一個wifi之下連住既NAS?), 而連去internet就更加唔會超過到家居寬頻既1000Mb

其實依家只係諗緊我岩岩轉左1000Mb寬頻, 洗唔洗要求要買AC1900或以上既router。我自己用途多數係電腦LAN線去internet / 電話wifi去internet 比較小互相要wifi connection, 如果係咁可能都係買返ac1200左右級別就已經夠用盡1000Mb寬頻出街就算
理論link speed 會隨干擾同距離下跌

ac 3x3 1300Mbps, 你預隔一幅牆就變800Mbps

然後因為係理論值,實際要再打個七折到五折
最後得600Mbps 左右

最後係大部分device 得2x2 天線
點解既? 我依家仲係用緊入100Mb, N300果d wifi4既果種舊router, , 因為想用盡1000Mb寬頻需要個gigabite既頭, 我仲以為最低級應該要換既level就已經係去到AC級別
其實天線數目唔太清楚, 都係睇人地講既居多。
好似話電話其實都係1條天線, tablet可能就多1條, 其實有d咩會係有再多d既天線
電話旗艦機通常兩條

好少機有三條或以上天線
舊macbook pro 有三條,但新機都得返兩條
學野! 多謝指教
用咁耐未見過呢隻嘢可以單開ap mode
有新買新啦
直接換AX 除非budget真係好低
Mx4200 3隻而家唔駛3000咁平?
講緊大家都係兩隻
巴打係指美森定英森? 我睇兩森介紹好似無特別講分主副,唔係應該無分咩? 可以係邊睇到有分?請賜教
自推

咁多位晚巴打,AX86U 點睇?

咁多位巴打*
各位巴打 AmpliFi ALIEN 有冇伏 ?
你想買?
考慮中
買啦!
問題係有無分主副機,同埋我見有人講xt8個firmware有連線問題,但mx4200就無見有人講連唔到
用得Asus 就刷Merlin
冇擔心過
想問下個白痴問題
我想做以下功能,但好似試好多次都做唔到又認唔到,係到放棄好
mondam>router>Devices

↓(free wireless)
router>Devices

中間想用兩隻router做接駁但點ser都錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞