Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
巴打 係唔係有其他選擇?
6e 連發牌都未有時間表
router 依家差唔多係必需品咁濟,有需要就買
冇啦好似
咁樣組aimesh 應該係最抵玩
感激巴打
咁樣駁房會行唔到WIFI 6
會浪費埋隻AX3000
而且AIMESH 2.0穩定性都係未追得上真正既MESH
有無好建議?屋得一條100mb 舊lan線,廳就1000mb
唔係話2022下半年咩
咁又係
早買早享受
MX8400房用WIFI連接快過你行100MB LAN
WIFI 6E出既時候分分鐘WIFI 7都差唔多
唔該巴打
怕唔怕唔夠力穿牆嗰啲?
聽日就去買
各位我想請教一下,wifi setting上既問題

事情係咁嘅,小弟依家WFH就諗住玩一個好啲嘅router做mesh 依家個配搭係86u+68u。以我用緊嘅寬頻公司係香港寬頻2000m

1.想問一問個wan聚合整嚟整去都整唔到
明明已經lan1 to wan另一個巳經喺lan2 to lan4

2. 如果lan1 to wan同埋lan2 to lan4呢一個插法而又無開wan 聚合係咪會其中一條1000 M會用唔到。
因為我依家就係咁做個wan port (地球仔)着咗紅燈而個lan4就白燈

求指教
想ac68u upgrade 去 mx4200

而家係屋企所有角落都收到, mx4200 得內置天線係咪都夠做? 間屋400 呎
線拉線 自己拉
Wan Aggregation要個Modem支援Lan Aggregation先得
我睇睇thx
如果喺咁的話hkbn個個iron man modem支唔支援到?如果唔得嘅話有冇得打上去hkbn叫佢同我換?
最好打去HKBN 問
但係我記得唔係lan1 to wan + lan2 to lan4再開埋wan聚合就得啦咩?
都要上層派ip 既modem support lan 聚合比到你用先得
Ax86u lan aggregation可以出到2000m
AX88u 冇2.5G 要AX86u 先有1 個input/output
但如果要2.5G input + output 要GT-AX6000 / XT12 / AX89X
Ax86u link aggregation可以出到2000m
想問下屋企350尺左右
1000M寬頻
有6至8個devices用wifi
用ax1800定ax3000好?
Asus RT-AX1800 同 RT-AX56U
兩隻有咩分別?

唔該巴打
想請教下, 依家用緊Linksys EA8500, 距離間房都係隔幾步同隔住一度木門
不過可能因為啲隔音棉關係, 係房用部notebook speedtest都係得1XX-200mb左右網速
呢個情況如果換個rounter有冇幫助?見平平地千零蚊都買到RT-AX58U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞