Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下啱啱轉左CMHK嘅1000M,但用落好似慢過之前HKBN 100M咁,而個wifi router係 asus AC750,係咪要換過router定CMHK就係咁廢
CMHK多數係租香港寬頻條線 你喺邊度覺得慢先
買多隻ax56u會好過其他型號?
穩定就插lan線
家中兩老話睇劇慢左,之後我用speedtest睇返 HKBN 100M同依家CMHK 1000M 出黎都差唔多,會唔會換過router會好啲?感謝
換啦
如果你係1000嘅Wi-Fi ac 正常平均值可以去到550左右
你依家個router最高只係得400都可能未必行到
有冇好router介紹,追左po見大部分都係mx4200
MX4200新手, 想請教一下
今日本身係廳用緊laptop 上網, 係connect 住廳個MX4200
之後拎住部 laptop 入房, 關埋房門, 等左好耐都係唔識得connect返房個 MX4200, 仲係駁住廳隻MX4200 (之前入房係會自己 switch node)

1. 想問問有無得fix 死client 係駁邊個 node?
2. 有無得改個RSSI level 去轉node? 例如本身要 -70dBm 先會 force disconnect client, 有無得改左 -60dBm? 有無D咁既 setting?
可能屋企唔夠大, 入左房, connect住廳果隻都仲有40Mbps, 所以唔識轉 node? 但上 zoom 會lag.....
買左個mx4200 但主機同節點之間距離兩米已經話唔得 隔咗一個石屎牆 係咪正常定壞左
咁岩同樓上一樣有個ax4200問題
屋企岩岩買左一隻4200
本身都覺得marginal可能要多隻
但而家效果比預期好dd
房都有死位

我想問我房果隻用MR7350的話
performance會唔會同買多隻4200爭好遠
始終爭五舊水
唔該
幅牆厚咪正常
睇你係想純粹解決死位定係想要上高d嘅速度
始終mr7350 2天線 速度上點都唔及mx4200
有冇熄到node steering 同 client steering
多謝回覆, 未試過, 下次再發生會試下
我今朝就係試左 on/off laptop 個 wifi, 之後佢就識得connect 返房隻 MX4200, 之後行出行入又識得auto switch node......所以唔通中 bug.....
你放正玄關中間都冇話一隻唔得嘅
有冇人用asus router個app睇過real time traffic,啱啱轉左AX55,show到得幾百kbps,check Internet speed有900幾Mbps
想問下大家linksys ac4400係唔係伏?
宜家用緊隻netgear rax20成日間中就斷線到pk
岩岩轉左1000M,但直接插電腦再speed test有900幾1000Mbps
但一插Router(asus RT-ax55)再插電腦就得番around 300Mbps
佢SHOW出黎都係寫1.0Gbps, 咁係我條線有問題定係ROUTER SETTING問題?

大佬咩叫real time traffic
穩定,好抵用
睇吓有冇得買二手仲好
全新個價不如上MX8400
原本一隻轉兩隻係覆蓋唔夠?仲要跌返落Wi-Fi 5?(雖然分別唔大)
係咪開咗QoS
ax5400 傳輸速度:574+4804Mbps

如果屋企d 機都係連5ghz,
1000m 上網

4804Mbps 係咪即係用唔盡4倍
Linksys Atlas Pro 6 AX5400
Linksys Velop AX4200

新版貴100蚊, 但舊版有usb 頭

大家會點揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞