Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
要2.5G port就ax86u
想收好D就mesh
住村屋700呎 lan線router本身都係得門口位可以放 門口又同3間房距離有啲遠 寬頻行緊1000mbs
請問用NETGEAR RBK352 Orbi AX1800定AX4200好d?
想問下而家啲router係唔係全部都MU-MIMO?
如果600呎屋1000M寬頻係唔係是但執部$500-1000就可以用盡?
同埋我見有啲巴打話ASUS唔好用,係唔係揀其他牌子好啲??
謝各位解答
想請教下,全屋唔夠 300呎
用hkbn 1000MB
一隻mx4200放紅圈位 夠唔夠?

黎緊搬新屋,本身舊屋有 2隻ac1300
諗緊二手賣左佢,定留返一隻房用
房都係用電話,電腦唔打機間中做文書野

你屋企一隻夠
mx4200 個三頻唔啱用
AX1800 既router 經wifi 未必行足1000Mbps
但夠用

因為多數device 得雙天線
完全夠用,甚至downgrade落去MR7350都ok
兩部 MX5300 成日長著紅燈,但係上網一啲問題都無
有冇巴打知咩事
我search AX1800 見到 netgear asus 同 linksys都有,想請教下有冇咩大分別?
係咪完咗 5300有1字頭?
Reboot 完都係咁?!
剛買了ax86u,裝好後發現有一個奇怪的連線,名叫「Intel Corporate」大家知是甚麼嗎?

我部desktop 係B550,內置有intel wifi
對返MAC address 係咪一樣先
應該都夠料做嘢
唔一樣…Intel Corporate既Mac address同其他所有都唔同?屋企冇其他野用intel wifi card
????唔明
可能係新手問題,啱啱買左部Linksys AX3200,但係插好晒線之後,上唔到192.168.1.1,求解決方法
電腦cmd -> ipconfig -> check default gateway

依家新wifi6 router 未必預設係192.168.1.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞