Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
modem 同 router 燈都正常?
有冇call isp?
係呀 綠燈正常
頭先打左比寛頻搞掂左
佢叫我用電話入個ip address 就上到了
唔該晒你呀!
hello. 想請教下asus ax86u個2.5g port可唔可以當係普通lan port咁用黎插device (e.g., Ps5)?
有用MacBook pro 2019 或之前有機會慢咗
有budget可以換AX3000 或以上
可以

啱啱搬屋 新屋大概700呎
紅色X係router個位
1,2,3係房
因為有條走廊 1 勉強收到wifi 但已經好慢
2 3直頭連唔到wifi
想問下想3間房都上到網係咪唯有買mesh wifi?
各位ching有無推介?係咪ORBI比較好?
新手求指教
補充下 暫時睇中咗Netgear Orbi RBK352
請問下夠唔夠用?
有冇邊隻仲好過佢?
有冇lan 線入房?可以考慮MX4200
裝修嗰陣唔記得咗整
synology rt6600ax 有冇咩消息?
好on9 呀你
唔好笑住先
求建議
想請教吓如果做speedtest
連對面1ms ping
部腦直插modem: 1秒上到900mbps
部腦插router再插modem: 最初300mbps 用10秒慢慢升到900mbps
後者其實係咪都屬於正常? 網速上會唔會有影響? 感謝
冇影響
Support AiMesh 就得
巴打,以下圖則(中間去左邊房係主力牆)請問用2隻Mesh 夠唔夠?邊個擺法覆蓋最廣?感激🙏(初步都係諗orbi 或者linksys MX4200)
想問如果純粹買隻機flash openwrt, wifi 用 mesh wifi mx4200
有冇建議
咩router? 有冇試過reset?
兩隻應該得,但第2隻放入房近門口位會好啲
買左asus ax55
屋企用1000M,用電腦駁lan線試都有900幾
但係連左wifi得咁少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞