Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
加隻switch 唔係好貴啫
Ching , 想請教下,MX 8400 駁左HDD ,
android phone 可以直接backup 電話d data 嗎?
例如相同片,因為屋企好少開電腦
Thx
插hdd 落去都係普通drive 咁用
要自動backup 嘅不如買nas
其實會唔會係Broadcom原因導致d mesh左嘅Wi-Fi router成日顯示收爆格但load空氣
唔rich, usd $49.9 一部 86u 你就明我點解咁行
公屋3人單位 ASUS AX56U (網上爬1000m) 夠唔夠做?
同價位有無更好選擇? 唔該哂
單機Router
(P.S. ASUS/Linksys MR單機可再配搭mesh, Netgear 唔可以)
$500-$1000: Linksys MR7350 / Asus RT-AX55 / Asus RT-AX56U / Netgear RAX20
唔該巴打
想問下大家,如果屋企係眼鏡房,打算router 擺廁所同廚房既客廳牆,簡router 有無咩要留意?

我諗緊係咪買一個wifi6 router 就已經夠,初步睇左atlas pro 6 一件裝,唔知夠唔夠力穿入睡房/廚房?

Budget 希望under$1500, 用裝1000mb

謝謝

睇落似300 400呎?單機夠呀
Yes. 39x呎,睇緊咩牌子,但又唔想有好多條天線露出黎,velop 又太大舊
Velop都大嚿
可能要睇下Google

今日新買AX4200 3pack裝
紅交叉係主機
藍交叉係二號機
綠交叉係三號機
三部機藍燈連接到但喺兩間房成日都上唔到網
想問係咪我擺得太遠
同埋藍交叉嗰個連PS4 不論Wifi定lan線都連唔到上網 但我用linksys app測速又測到 行出廳又用到
搞咗起碼4個鐘搞到有啲灰
想問下各位師兄可以點解決同點擺最大發揮到mesh
利申 1999 有錯勿屌
意思係google wifi?
MR7350
MX5501 唔大舊喎,細過MX4200 好多
試下綠色轉去紅色藍色中間
Dashboard 係咪見到有三個node?
二號機放前一間房,三號機放主人房門口
你話想細嚿呀嘛
Google Wi-Fi/Amazon eero 啱你

有冇咩model啱用,可唔可以香港用,你就要問其他人

Velop咁細都叫大咩
佢有3種xbox喎,
Ax4200
Ax5300
Ax5400(atlas 6) 8.6*8.6*18.6cm

跟咗師兄建議咁擺 但因為前面間房係俾貓貓用所以冇高位擺暫時擺住地下先 所以而家二號機著紅燈
係咪將二號機放走廊會好啲 但我走廊又係冇位擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞