Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
睇唔明
modem wifi 連router?
定router 之間wifi連
格式問題執多次
mondam>router>Devices
.......................↓
.......................↓(free wireless)
...................router>Devices

router之間用wifi接再出lan線
用緊咩router
router 2 要支援wirelessbridge / AP 先做到呢個玩法
用緊AX55 and R7000
一set AP 就撞哂
撞哂即係咩 描述得詳細少少可以嘛
r7000 係2號 定ax 55
Rx55做主, R7000做副,我改R7000做AP好似話我Dns撞左唔太記得,就傻左隻嘢要reset
你ap set完 ssid pw 就hand左?
係,不過好似要我唔好set pw?
有冇正路方法教點set
Google search下搵片睇
R7000 repeating mode
上網睇要set repeater mode
跟住入返ssid 同 pw就完
如果搬屋用番同一部PC、router、ISP,router使唔使再set up過,定係插番晒啲線,所有devices就即刻收到wifi?

利申電腦盲
我都係之前見有人講過
UBNT 當然無伏
乜都原封不動新屋照一樣setting 就自動連返晒
最緊要mark 低啲線唔好插錯就得
用緊牙石 tuf ax3000, HKT 1000m, 發覺耐唔耐wifi都會斷線咁, 想問會係隻modem or router有事?

有可能要reset router 或者call isp reset的
因為pair左新modem / 唔同區嘅機樓
唔嚴重 就可能係fw/isp問題
咁就可以觀察耐d先
thanks
到時睇睇先,thanks
好既, thx
2x1000m 想食盡曬要佢嘅話有咩推介?
本身用緊ASUs ac68u
你係用緊2x1000定未申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞