Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
真係唔知搞咩
宜家5 都開唔到
依加J 都打唔到
凶宅個網見到tuf ax3000 平過ax3000
有冇伏
想換router有咩推介下
budget ~1000
唔好信FB廣告, 多數圖片與實物不符, 到時連六舊水都蝕埋
唔係睇router 有冇support咩
見asus有usb 直接接storage router set番就得
買隻大少少 wd element囉

大約800尺實用,有差唔多20部裝置會連上網
1000mb寬頻,紅色X係入屋線嘅位駁住隻ac68u,再駁線去3間睡房
BR3有再加隻平router(非mesh)駁PS5+PC

而家隻ac68u瓜咗,諗緊換一隻三頻ax router定畀多少少錢行mesh
求指點
屋企人會打機,串流睇片
上載快過下載係咪正常?
依家都係網都冇埋 cls ching 你依家點
終於搞掂了
我都整好了
有aimesh 咪aimesh
但係要66u b1先有aimesh 再舊d嘅66u唔支援
買隻有aimesh 嘅ax router 做主
br3 用返隻ac68u
但係隻ac68u瓜咗
係啵 睇錯左添
有線連接咁咪平d mr7350 x2囉
都係太貴/唔洗mesh 就1部囉
有放左lan線冇三頻問題都唔大

想問下咁樣睇唔睇 得出係 Cat5 定5e?
Tuf係咪勁過普通版
想試吓mesh,睇緊linksys MX5502
8芯就5e
屋企因為樓層出面駁線嘅位full嗮,搵過幾個師傅嚟睇都話搞唔到,宜家只可以焗住用100Mb,想問下如果樓層出面啲port真係插滿嗮的話就無辦法了?

如果係的話,想要快啲嘅網速的話,係咪只可以用5G 家居寬頻了? 5G plan係咪比較推薦Smartone?

699入唔入得過但呢隻好似無Moblie App?
cat 5 都係8芯的. "短距離也能用於1Gbps網路"
https://zh.wikipedia.org/wiki/CAT-5

就咁睇張相就真係唔知 cat5 定 cat5e, 起碼都要睇條線上面D字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞