Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
XT8 的確唔少巴打係森林買
不過Asus 水貨zenwifi 係好似叻雞一樣有分主副的,港行係無分主副,應該係因為呢個原因所以咁平,你唔介意可以去馬
巴打其實如果唔係2部都插線就冇所謂
同埋3-5千有冇其他選擇
屋企用緊2個ac68u 做左mesh,最近開始有d Apple產品Connect唔到或者得一格什至斷線,唔知係咪就夠期用左都好多年,係上年先mesh

所以想轉AX mesh,想問下直接買asus mesh定買兩隻ax 3000返去自己set mesh好d

十幾部裝置9成Apple連Wi-Fi,ps4 電腦插lan

我兩個ac68u係用條好長嘅lan線互相連接住,所以買左兩個router返黎之後都可以插返做有線mesh
有線mesh 可揀 MR7350 /MX4200

本身起細睡房用緊一隻AX56U,但主人房同廳都收得好差,如果想加多1-2隻Router應該買返asus定索性換D一套幾隻嘅Router呢?
買2個mx4200就ok?

上網睇佢自動mesh,即係插好晒線開機就自動mesh好用得?
跟app操作,一齊set好再搬位插線就自動行lan
想請教如果我用緊wifi6 但用ASUs ac機做mesh
係咪會落返Wi-Fi5速度..定還是可以維持返wifi6速度?
睇budget,你個情況隨時要3隻mesh
睇緊Linksys Velop AC2200 2手
個個部機都用到黃晒

用幾年就黃到咁。。咩料
啲物料要好cheap 先會咁黃
我屋企部垃圾冷氣機用左10年都無咁黃
ok唔該晒

上網買先
順便問埋同level asus有咩推介
早排(一兩個月前)好多人放出嚟,而家嗰啲係賣剩嘅
樓主邊區?我有部新淨二手睇吓你有冇興趣
我黎緊諗住買2部mesh,1000呎左右, 1000M plan
諗住一千幾內搞掂
netgear 聽大家講好似唔係好好
linksys 呢個價錢都係得ac2200 可以揀

anyway 你方便留tg 嗎?
願聞其詳
好明顯放窗暴晒…我有親戚用ac1300 3隻用左成3年都仲係好白
buget唔大問題嘅,但應該keep住隻AX56U再買多兩隻一樣嘅黎做mesh好定加兩隻AX mini XD4好?外置天線同內置天線邊隻訊號會發射得好D?
冇lan 位就MX4200*3(MX12600)
有就冇咩所謂,外置內置天線冇咩直接影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞