Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
收到 唔該哂巴打
屋企900幾呎3房
用緊3部linksys ac1300
主機放廳
另外兩部 一部放最近主機間房 一部放尾房
主機同最近間房隔左一道主力牆
第二部機同第三部機隔左一間房
廳去房係一條直嘅走廊設計
但兩間房都係收得好差
近主機嘅第一間房都會收唔到 尾房更加長期斷線
已經試過將d機調下位 但都係收得好差
唔想再買多部新嘅分機
想直接換過其他嘅mesh wifi
請問有冇推介?
Budget $2000-3000
直接換晒3隻MX4200
本身收得差嘅地方你放多隻機都未必會改善,兩隻機盡量近啲,例如主機同分機淨係中間隔牆,貼住咁樣
同埋你雙頻做mesh會爭啲,可以換MX4200
買三隻最好啦,兩隻就用返依家嘅AC1300 放喺中間嗰間同尾房(三隻都可以試吓尾房都放返隻,對比下效果)
唔該晒兩位巴打
主機同第一部分機牆貼牆要拉線 屋企人反對
同埋成日收唔到令佢地對linksys呢個牌子有d唔好印象
要用返宜家呢三部機係咪一定要同牌子?
如果用其他牌子又有咩推薦
其實都試過將主機同第一部分機都一齊擺廳
但係咁樣做又好似好反智 個廳又唔係大
所以都係想主機係廳
兩部分機 一部最近廳間房 一部尾房
最緊要尾房一定要收到 因為兩老訓尾房 成日投訴收唔到wifi
黎緊會搬新屋, 會上1000MB
想問巴打們Asus RT-AX3000/Asus TUF-AX3000邊隻好啲
兩房則, 10-12部device一齊用
轉MX4200 2/3隻 真係唔夠都仲可以用返舊機加埋一齊用,唔洗浪費又可以確保兩老尾房收到
同價位黎講 有冇邊隻mesh router穿牆力好話MX4200?
同價位基本上冇
佢話晒都成1300蚊隻
d人話一幅牆/門都盡咁濟
我仲要有條走廊
兩隻都唔知夠唔夠
屋企四百尺左右 用緊Linksys ac1300
但房同廁所都收得好差
請問可以點樣解決
諗緊直接換一個定係只係自己唔識
想問Linksys MR7350 可唔可以 Mesh MR6350
Thx巴打
咁我可能會買住兩隻先
應該點擺位?
主機一定用mx4200架啦
咁另一部係第一間房用 定尾房用會好d
可以,佢哋同一系列
咁Velop AC1300個隻呢?見平平地
逐間試吓效果,你放喺唔同房再喺尾房試吓訊號
你分機要先收到訊號,佢先可以轉發
請問有冇 router 推介 或者 mesh Wi-Fi 推介 同埋應該回點放置 走廊位放唔到 mesh Wi-Fi
而家用緊RBK12Mesh WiFi 睡房依舊好差
子mesh Wi-Fi 放左係最差個間度
謝謝

有得自己買梗係自己買,pccw 唔加錢應該只係租google wifi 比你,加錢先有MX4050/MX5300/XT8
請問switch 係咪全部牌子都咁上下
見巴打介紹netgear 但樓下得tplink ($140)/ linksys($199)

Dlink 台灣
不過啲機幾伏下,不建議
可以咁講,unmanaged switch 各家分別唔大
想靚啲可以揀金屬殼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞