Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
分機有lan線連 Linksys
冇就budget/喜好
全間屋得一個廳位有lan 線位
分機諗住擺1 or 2 房
咁係咪Orbi好啲?
Netgear Orbi RBK352好似幾抵😍
HKT條線直隊PC 出到1GB?
你唔係經modem咩?
你直隊PC咪冇wifi囉?
請教一下

主router一定要擺1,綠色係主力牆
如果都係二千零筆直,應該揀mx4200 放1同2
定買三粒(netgear orbi/asus XD4) 放1+2+3?
比spec 的話一定5300, 但睇你係咪好多裝置連要去到5300個level
分機行無線就一定行3頻,咩牌子都係一樣
主要用黎wfh
最多10-12部device一齊連

想問問個router應該擺廳定書房好
兩房單位 (廳<>書房<>睡房) 500呎左右
MX4200*2, 放1/3 位
想問個傻仔問題請問個router放高放低有冇分別?
我本身得一部低b link AC1900放1廳都收到啲但尾房開住門都基本上收唔到,所以諗住2要放mesh,定係轉MX4200放1已經可以cover成間尾房?
最近想換modem,見到師兄post所以我speedtest下。
我行緊ASUS AC Modem + HKT 1000mb,得果90幾50幾Mbps,係咪D LAN線有問題?? 我交撚咗弱智稅好多年??
申:一直唔check,咁咪ON99咗咁多年??
放高通常冇咁多遮擋,接收會好啲
MX4200 好處就係可以單買,買咗兩部先唔夠再加
當然夠不值可以直接買三部
係呀,快啲換咗條線佢(如果單位係Mbps冇錯)
不過其實正常唔用 cloud/BT 一般人100 Mbps好足夠,真係未必用得出個分別
呢度有冇人玩過firewalla
無線速度最高N450Mbps (wifi 4)
Lan port 100Mbps Max
要換做1000Mbps lan port router
咁一樣價錢,喺我個情況係咪2部MX4200好過三部orbi/asus XD4?
好嘅嚟緊諗住換隻新router 到時再上嚟做功課
謝巴打
如果budget得2000 係咪無選擇?
比較接近已經係MX8400
有無人試過asus router長駁nord vpn 有無問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞