Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
夠膽未買
想問下AX3000同gaming AX 3000邊隻好d?
我見兩個價錢差唔多
Netgear得支那版merlin,用唔過
Pccw 2x1000m應該冇問題
想請教下 屋企用緊pccw 1000m
Router行Aimesh Asus ac86u + ac68u
最近經常斷線之後大約30秒就連得返
斷線時用Asus router app睇係unable to reach ac86u
咁既情況似係isp有問題定係router有問題?
打錯型號
想問下AX3000同TUF AX3000有咩分別?
網上有人話TUF AX3000會經常斷線
我見rax120 得一個5g port

我諗既網絡圖係咁 唔知岩唔岩

pccw 個光纖盒->router 2.5g wan -> router 2.5 g lan->

2.5g switch -> 電腦同nas既2.5g port

單頭既話係咪要連switch 先 ,再連返上面 d device
google過 聽講咁樣唔係幾安全 唔知有冇google 錯
如果會wifi 連ps5 , 買mx 4200 好定買隻asus gaming router 好d?
用緊hkt 1000m

thank you
你究竟係一條寬頻已經2500定係兩條1000?
如果你係一條2500嘅話點樣同時做到入同出?
我好奇問下 可能理解錯
想問下
我本身用緊一個asus ax3000嚟for 成間屋用
但發覺我間房收得唔好,因為隔左2牆,所以想試下整aimesh
如果我買多個ax1800嚟做節點,會唔會反而wifi性能差左,因為ax1800性能差過本身ax3000??
aimesh唔多唔少總會有d問題
可以isp直接連落電腦試下
加多隻行aimesh點都會比之前快
同價位mx4200冇對手
咁我或者試下轉返repeater mode睇下效果點
咁應該點做?用mesh?
如果我用返隻舊嘅ac66u嚟做aimesh係咪唔好
Google圖

係,one armed router純粹指淨係用一條full duplex線連個router
仲要係switch𠝹vlan 隔開modem、router、連接switch嘅其他內網設備 等如虛擬斬開咗幾部switch黎連起晒所有嘢 所以部電腦唔會直接連isp
router入面會虛擬一個wan一個lan 但實際上都係用同一個port出入 大約係modem>switch>router>switch>pc
換左 linksys e8450
一直都幾好

今朝突然 wifi 上唔到網,但仲 connect 到
然後 reboot 都唔得
直頭連wifi signal 都無埋
屌 我都係wo e8450 然後2.4GHz 搵唔到

依加power 不斷閃

2.4ghx同 5ghz 都無
我反而有5ghz
lan 線都上唔到網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞