Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
屋企1000M 既話, 想要wifi 6 mesh, RBK352 係咪最抵用最好?

【AX1800 雙頻入門級 - RBK352/353】
提供 4-Stream 與 AX1800 等級無線網絡傳輸。具備 3 個 GbE 端口及 1 個 GbE WAN 端口 (主機路由器),非常適合智能家居及小型商用等多連接設備的環境。
雙頻AX1800 會用唔盡1000M
想問問巴打
個router主要用黎wfh
最多10-12部device一齊連
AX3000夠唔夠用

想問問個router應該擺廳定書房好
兩房單位 (廳<>書房<>睡房) 500呎左右
個人經驗 最好買多個做mesh
我之前都係用ax3000 10個device經常70-80度
宜家轉左xt8
https://www.facebook.com/groups/842061233311086/permalink/1095715581278982/
Synology AX6600 router 有消息了~4月中係台灣發佈
有冇人知住舊唐樓,村屋用緊smartone既5g router都覺得唔夠快可以點做?
因為月頭網速有350mb左右,一用過200gb就得番一半speed,
想好似用1000mb咁快既speed可以點做

本身屋企用1000mb ,因為依1年搬左屋企所以只能用5g router

見5g router對對地方都唔同接收速度。
無辦法…大部分電訊商plan 都係過一定data 就限速
有時部notebook download game都一陣用曬d data, 要帶埋部野番屋企先可以無限數據快速單野(steam game)

同埋發覺市面上既5g router根本個速度一撚樣。

只係牌子分別

定係我自己個人買多部5g router先解決到問題
有冇用緊有線68$ 1000mb plan?
屌on99成日斷
放書房如果用2.4Ghz打得穿成間屋就用得落
放廳嘅話我諗睡房收得唔穩定
本身用緊1000mb 上網
wifi 有4xx-5xx Mbps
換wifi 6 會唔會再好少少
定係1000mb wifi 上網 有500 已經係天花板?
用緊咩router 先

有無駁線測過速
APPLE 隻airport time capsule
無駁過線, 全屋WIFI
DKLM, 終於出啦, 等咗幾L耐
咁舊仲要唔係用wifi 唔足速正常
想問下呢隻後面個USB, 係咪可以插外置HDD, share 比全屋

Linksys Velop AX4200 Wi-Fi 6
Linksys Velop Whole Home Intelligent Mesh WiFi 6 (AX) System, Tri-Band, 1-Pack MX4050

無錯 可以加hdd, 不過大過4TB 既話建議另加電源供電,router 有機會唔夠力供電
點樣加電源?

本身router得一個電掣, 但外置hdd 得usb port 咋喎
Xt8 Amazon 平成差唔多二千
有少少唔想買行
我意思係如果4TB HDD 最好用3.5吋有外置供電比較好,router usb 得5v1a, 4/5TB 2.5吋款要用埋usb port 供電,好大機會唔夠力供電
明白
呢個係電訊商限制data 量限速問題,你買多部都唔會解決到,一係你再出多張sim plan 咪有多200GB 無限速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞