如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
每日追一追,每日推一推
其實第三舖輸咗,佢都係連贏兩場17

post 前有諗過但又無改正

那麼應該改成

"就係驚輸 !!! 我而家唔玩,咁我連贏兩盤17號 100% 猜中既傳奇就會係永恆 "

------

再回樓上,梗係你!

唔改都得啦 都明個感覺
反而我會覺得個100%好突兀

其實我搞下笑啫
佢個句其實本身都好表達到個意思
追左好耐 第一次推
“你係講得啱 !! 我係冇咗嗰種拼死嘅覺悟,但係喺澳門呢個環境真係做唔到啲乜嘢, 呢度從來都冇輸出嘅文化, 而家就只有外來嘅錢同埋移民既侵入 !! 唔通我一個人可以改變一個城市嘅命運咩? 我都有曾經努力過㗎 !!”

“喺澳門好難做音樂又點?? 你運氣唔好又點 ?? 就算明知打唔贏喺頭先咁嘅情況你都會掙扎啦 !!!

我同你講,以你定義嘅運氣嚟講,我個人都係完全無運氣, 喺香港做創作都真係好難.........

我都只不過係喺度做垂死嘅掙扎,但係我唔似得你咁有天份,但係就算冇天份又點 ?? 我係唔會甘於平凡,我點都會拼死掙扎落去。

你試下唔打機一日,淨係坐喺度諗,你一定可以諗到最少100樣嘢可以做。但最後果結果, 就往往係諗到100樣嘢但最後做左200樣嘢出嚟,然後那怕只有一樣野係有用既。"

"嗱 Darren ,出自阿楓把口咁講又真係有啲說服力嘅,你都話佢可以用條命去同個揸刀既爛仔去搏啦。我仲知道佢另外一個搏命嘅秘密添............不過你唔好似佢咁極端,做到一半已經好好㗎喇。" Jacob 說。

"如果你講緊我同嗰個虐貓佬打交嘅例子,咁又唔算真係搏命。"

"點解呀 ? "

"我知道我一定會贏, 因為當時有 Darren 喺度 , 然後就係我預先就知道我嘅結局。"

"下???"

" 我直覺我最後一定會係一個人孤獨咁樣死, 所以上次咁嘅情況我覺得我係唔會輸嘅。"

第二天早上六時,我起床後發現我是一個人的,那麼說 Jacob 昨晚應該就那樣飄飄忽忽的回去了,但是Darren 也不在 ,要麼他就是跟了 Jacob ,要麼他就真的起床發奮圖強了。

不過這可能性比買中兩次17號更加難吧,希望他沒有生氣才好。不過我倒沒有後悔昨晚說過的東西,那可是我的真心話而且要很多酒精才可以解封出來, 就算他生氣也是值得的。

酒醉過後頭痛欲裂,我緩慢的在梳洗,也稍為清理一下昨晚後客廳的亂局,八時左右凱茹短訊給我了。

" 起身未?? "

"起左啦.......... 你咁早?? 真係九星連珠天文異象。"

"咁九點鐘你樓下間茶餐廳等啦 !! "

"咁早搞乜嘢 ? "

"我哋去巴黎................ "

這次又搞什麼鬼 ? 不會是覺得我還有賭本,所以逼我再賭一般鋪 ?,還是逼我直接用錢買吧 ? 不過她不像是這種人,她雖然古靈精怪又古古惑惑,但我感受到她本質十分善良和純真。

難道是她出錢請我去 ?這美夢會不會太誇張太自作多情 ? 怎樣也好,看看她要說什麼。

這地球只有香港人和澳門人才會吃即食麵當早餐吧。我一邊吃一邊等一邊納悶著。

凱茹來了,然後點了餐。

"點呀?? 係咪嚇死你呢......"

" 你講去巴黎 ? 唔嚇死呀....... 好期待添。 你係咪有辦法出錢請我去?"

" 你就想 !!!! 我同你講下咋 !!!! "

“車!!!! 等我仲咁期待添 !!! 咁你咁早出嚟想玩乜嘢呀 ??? “

凱茹眼睛轉動了一下,然後笑著說:

“我哋去香港 !!!!!!!!!!!!"

"下????????????? "

"我唔理 !!! 你琴日輸咗搞到冇得去巴黎,今日你點都要帶我出去玩 !!! 澳門我已經玩厭咗喇 !!! 你帶我去香港 !!!!!!!!!!!!"

出發前計劃了三個月,寫下各種周長的計劃和變數,原意是澳門賭到31歲才回去,可是半路中途我卻要即興的偷偷回去一次嗎?
下,又返香港
下,又返香港

一翻去實出事
有冇新po
樓主駛唔駛開定新post
樓主駛唔駛開定新post

我每天更新三、四次,無人洗版既話應該趕到守尾post 出傳送門既....

不過睇黎出唔到 500 謝皮公告啦
留名
500左喇唔係咩?
下個post先500正皮喇睇嚟要
我地幫你推爆佢,你開定第2回啦

素妍粉絲?
Lm
坐在這噴射船中, 不得不感慨世事難料。

"一支津路 ! 唔該 !!! " 我決定也叫一支茶嘲弄一下自己。我永遠也會記得我來澳門的那一程船,那戰戰兢兢,生離死別的心情。

凱茹說她上網看見"南生圍"非常的漂亮,於是嚷著要去。 作為一個攝影師,我當然了解這地方。不過從港澳碼頭去還真的十分痛苦呢。 估計去到已經是黃昏,而離開的時候已是日落吧。

"記得我細個呢,每逢星期六日爸爸都會帶我周圍玩,有一次佢突然挑起條筋話要去香港,咁就即刻動身坐船出發。"

"咁你阿爸都幾錫你丫 !! 突然之間過大海, 你嗰陣一定好興奮 ?"

"其實平時都係去下公園,行下商場嗰啲.... 係嗰次特別啲啫。 不過又初中開始,我又開始進入反叛時期,就唔想同佢出街啦。"

"咁都好正常啫....."

"我記得我十六歲生日嗰陣,自己一個人偷走咗嚟香港。"

"下? 咁大膽 ?"

"嗰陣時覺得16歲係一個大關口,我已經唔再係細路女,就係覺得要做一啲嘢。於是我就自己買船飛出左香港,我記得我一個人去咗赤柱。"

"你真係好型 ! " 我心想有錢女就是不一樣啊! 我16歲的時候可能連旺角也冇錢去。

說著又說著,她在我的肩膀上睡著了, 我不想睡但也乾脆把頭倚過去。

接著我們乘搭了鐵路和小巴 ,最後總算來到了南生圍了,乘了老伯撐著的橫水渡,我們來到了這著名的濕地。
只見路的兩旁也是遮蔭的樹,外間是濕地和比人還要高的芒草。這裏其實什麼也沒有,但卻是像童話一般的美麗。

就在這時,我們聽到了怪聲。

又是貓叫聲。

又是慘叫聲。

我倆聚精會神的聽,然後凱茹說: " 不如我哋搵佢出嚟 !!! "

於是我們跟隨著貓叫聲的方向前進,這裏應該沒有虐貓狂徒,會不會是被困在樹上?

隨著聲音越來越近,我們找到了聲音的來源,就在這草叢之中。探頭一看,我們也呆了。

那是一隻雀。

怎麼會有扮貓叫的雀?

"原來係喵喵雀........" 凱茹很認真的說 。

"邊有喵喵雀架.......... 佢只係進修外語姐....”

因為這隻雀的關係,我們已經被騙了走入偏離人群的地方, 我們乾脆走入去南生圍的芒草叢裏面。

我永遠會記得這最漂亮的畫面。

攝影師心目中最美麗的畫面都一定是出現在沒有用相機拍下的時候。

眼前的畫面就是她的背影,那一個背囊和貓的鎖匙扣 ,四周也無人就只有她和一望無際的芒草和天空。 已到了日落時間, 陽光變得十分柔和綺麗,這是攝影界稱謂的 Magic Hour。

她在中間停了下來,這是剛好黃昏照耀的角度。原來她只是純粹找到了一級很矮小而扁平的石頭站了上去。

"呢個係我嘅島 !! “

她站上石頭上,這個高度變得跟我剛剛好, 我和她的距離是這麼的近。

我擁抱了過去。

不知道時間過了多久,她告訴我:

"你睇下 !!! 係兔仔雲 !!!!!! “

於是我拖著她走了出去,一邊追著那兔仔雲,一邊往出口漫步離去。 我們一邊走一邊很自然的閒談著,不記得什麼時候放了手,然後我就沒有再刻意拖回她的手了。

我這一個月的澳門賭徒生涯,就這樣的偷偷回香港過了半天,其實感覺也像不曾回來一樣。 唯一最實在的,就是當我踏足香港的那一刻,我的SMS 被銀行轟炸了,催促著交款。

坐船回去的時候, 凱茹說:

" 其實呢............點解你係都唔肯去佛羅倫斯賭場既 ? “

“我咪講咗好多次囉.........”

“果度有恐怖小丑呀嘛 !!"

"咁你又要問 !!! "

"呢個答案滿足唔到我囉 !!! 我真係個個賭場都去過曬,就係冇入過呢一間!! 今日咁開心,你陪埋我入埋去得唔得呀? " 她一邊裝可愛一邊說。

烏鴉說: "別再躲了, 也差不多是時候吧 !! "

"咁好啦,既然你咁想去......... 但你要應承我一定要喺我身邊,唔準行開。 ok ? “

“ 得啦 !!知你怕小丑呀嘛 !! 有我喺度唔驚啦 !!! “

就這樣我們來到了佛羅倫斯賭場。 進入賭廳之前我們需要走過購物運河,還有那一個油漆的天幕。

果然,兩個小丑在那裡裏,他們看見了我們, 立刻走上前。

凱茹看見他們走過來,她怕我會怕,雙手擁著我的手臂。

小丑說: " Hello !!! 你哋好嗎 !!!! “

女小丑說: "小姐 !! 你係我哋賭場今日第一千個經過呢條運河嘅幸運顧客呀 !!

小丑說: “我有一份小禮物送畀你 !!! “

凱茹望了一我一眼,見我沒有異樣,回答說:

"係咩嚟㗎?"

小丑從衫袋裡取出兩條金鏈。 一條掛著一個籠中鳥的吊咀,而另一條是掛著一粒骰仔的吊咀。

"你可以喺呢兩條裡面揀一條做禮物呀!!!! "

凱茹 開心得蹦蹦跳起來。

"好靚喎..........真係好靚呀.......... 兩條都咁靚,點揀好呀?" 凱茹問我。

"條鏈你家嘛!! 梗係要按你嘅心水自己揀啦......."

"兩條都好靚呀.......... 籠中鳥個意思好似麻麻地,但係個金雀同埋個鳥籠嘅吊咀又好似好靚。骰仔好似好爛賭,但係六面既水晶襯出嚟又幾好睇........ 唔識揀呀 !!!!"

籠中鳥還是骰仔,我也想知你會怎樣選。
別夾硬推, 比我完埋個第三章先啦, 最後一章就大結局啦。

素妍粉絲?

No
我係素素忠粉
別夾硬推, 比我完埋個第三章先啦, 最後一章就大結局啦。

你開定新一個post再貼link啦
已經開始多人支持
叫我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞