如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
清晨六點鐘,我拉開了酒店的窗簾, 外面是真正的 “無敵大海景” 。 陽光打進房間內, 這豪華的套房更漂亮.............

酒店房間裏面有一個木盒, 打開裏面整齊排列著20粒不同顏色的咖啡囊。 真不愧為豪華套房...........

我隨便挑了一粒放入咖啡機, 房間立刻充滿了濃烈的咖啡香味,這又不得不令我想起秀之。 因為我是不喝咖啡的, 而只會在拍拖時 才會到咖啡室。 對我來說, 咖啡室本來就只是故意形造不現實而夢幻的地方, 我一個人是不會去的。所以咖啡的香味很自然會刺激了我的腦聯想起以前的日子, 還有和她歐遊的旅程。

很想對她說, 你走了以後, 我開始喝咖啡了..........

不要再想了, 現在不是好時機。 這將會是一個忙碌的早上, 執行我的 Plan B 。 最後最後的一步........

我拿出我的手提電腦, 開始忙碌起來................

忙碌了三個鐘, 早上九時我出門了。 回頭望一下酒店房 , 我希望我再回到這裏吧 。 既然要死, 沒道理不享受這地方。
當然了, 既然要死, 還很多有事情可以做............

澳門的交通不方便, 我步行去我的目的地, 走了20分鐘左右吧, 來到這個澳門的舊區 , 這裏仍然保留著舊區的特色, 也是旅遊的景點。

我入了一間茶餐廳坐下, 這裏的時光像停留在70年代一樣, 黃色的塑膠碗, 橙紅色的膠碟, 綠色的膠筷子.... 不過價格則十分現代,才一個即食麵的茶餐也要40元。

打開銀包, 還有一張紅底, 還可以進食。

這真的是最後了............

豬扒包餐好像有點行, 當然是要試新的東西。餐牌寫著 "馳名辣魚包" ,就點這個吧。

點菜以後, 我開始拿手機出來玩, 那個模擬咖啡室的網絡遊戲...........

我在等人。 強國人。
叮叮叮叮.........

我的微信響起了。

"你在哪? "

"我坐在裏面了, 穿白色的襯衫。"

不久, 眼前坐下了兩名廿多歲的男人, 運動衫,短褲,沒戴眼鏡,皮膚比較黑 ..... 典型內地人的樣子吧。

" 哥仔, 係咪你想賣腎 ? "

" 賣埋個肝都可以。"

"你想賣幾多 ? “

“唔係講好咗賣八萬蚊的嗎 ? “

他立刻擺出 "*屌 !! 講呢啲 " 的臭屁臉,然後說:

"那是標題罷了 !! 這個價現在不行啦 !!!!!!!!”

"那你出價多少 ? "

年輕劉江擺出一副嚴肅的臉, 舉起手指...

"三萬。"

這在我預計之中, 什麼人要賣活肝活腎 ? 當然是水深火熱的人。這些人不打劫, 該打何人? 我想那是叫價策略,先叫一個十分低價的,然後回一個高一點讓你放心 。 始終沒有人天天賣腎, 沒有一個標準的市價。

" 咪口呃人啦,貨比三家, 我見隔離帖都收緊七萬五。”

年輕劉江再次擺出"*屌 !! 講呢啲 " 的臭屁臉,然後說:

“個個行家都係咁㗎啦............出到嚟又點會畀75000你呢, 信我啦, 四皮嘢畀到盡。 分分鐘你見到既其他 帖咪又係我嘅 !! " 說罷他望一望同行的爪牙, 然後互相笑了一笑。

我站起身。

"既然冇誠意, 我走先,約咗其他人.............”

“ A !!! A !!! A !!!!!! 咪住 !!!! 坐低!! 坐低 !!! 有事慢慢講 !!! “
正評左
g持樓主
好睇 樓主曾經沈迷賭海?
好睇 樓主曾經沈迷賭海?

先謝謝

也不是的, 早就看破賭搏了。 不過是放不下感情和青春的包袱, 用最瘋狂的方法嘗試最快的解決問題罷了...........

但人生還有很多決擇也是場迫不得已的賭搏, 也會犯下賭徒的錯誤, 希望我在故事說到出來吧
皮已正
正評支持
幾正..加油加油
有好多人睇緊架
多謝支持

明早繼續。
加油,等出文
繼續
瘋狂賭博
我坐下來了, 他氣定神閑的說 :

“ 五萬吧 ! "

香港人也有跟強國人做買賣的經驗吧,特別是賣iphone。

" 收幾多 ?"

"收七千 ! "

" 上網睇話收八千 wor !”

“ 而家唔得啦, 好多貨呀.........七千 ! 七千 ! “

“ 七千唔賣 ! “ 轉身走.............

"唉, 屌你老味攞嚟 !!!!! " 一手搶了你的, 塞八千入你手。

“ 五萬唔賣, 唔好嘥我時間 ! "

"信我啦大哥 ! 我出價係最好㗎啦 , 我哋醫院又乾淨 , 做完手術又會畀啲補品你食...... 其他人嗰啲, 好污糟㗎, 做完手術由你去死呀, 一陣間啲嘢消毒唔乾淨, 你傷口發炎咪盞搞.... 仲有呀, 其他醫院吊鹽水又係錢, 清潔費又係錢, 到頭來扣返曬嚟咪又係得咁多..........我就保證包到你出院為止 "

他用恐懼的手段來說服我, 正常應該是挺有效的,不過對我無用。

我又企起身了, 他們今次沒反應, 我去櫃檯埋了單........

“ A !!! A !!! A !!!!!! 咪住 !!!! "

十年前我才二十出頭, 那時和朋友逛羅湖商業城。 他用200蚊買了一隻鋼撈的 A 貨。 我對勞力士沒有興趣, 但見眼前手錶有很多選擇, 隨心挑了一款時尚的款式。

這值幾多錢 ?

"$200"

"我老友隻鋼錶要 $200, 呢隻膠錶又係 $200 ?? “

“ 咩膠錶呀, 我哋用日本太空防火膠整㗎 !!! “

日本太空防火膠...........

“痴線 ! 無可能........”

店主奸狡的笑了起來。.

“想幾錢呀? “

“$150 吧 ! “

“唔得....$190…. 啦“ 我走....

"A ! A ! A ! $180” 我走........... “ A !! A !! A ! $170 !!! “

“我知你哋嗰套嘢 , 唔好嘥時間啦好唔好”

“ A ! A ! A ! 最後一口價 !!! 160 !!!! “ - 走得遠遠的。

“ A ! A ! A ! 好啦好啦150 啦 “ - 老遠追出來。

我決絕的走了四次, 一次比一次走得遠, 因為那隻文青膠錶我真的沒所謂。 他們倒真的要試你四次..... 但其實還價100佢都可能有賺..........

“拿! 大哥 ! 我知你屬行情 ! 一人讓一步, 比我還一口價同老細有個交代, $70000 ! “

這一刻我心動了, 始終我的確沒有什麼後著, 銀包就只剩下60元。

再約另一個買家, 也難保要再經歷剛才的叫價。

賣吧? 已經由三萬叫到七萬了...... 讓一步吧.......

但我想到, 噴射船上飲的紅茶。

買茶可以讓步十蚊, 賣腎可以讓步一萬蚊嗎 ?

我深呼吸了一口氣,運用我培養多年的絕技。

"我同你講, 唔係日日都有人可以 賣腎畀你 ! 我係土生土長既香港人, 香港人食既野都有安任全檢驗既 ! 我唔煙唔酒 , 又 淨係食有機食物! 個腎勁到不得了 !!

一個黑市換腎手術成一百萬你估我唔知咩? 唔好同我講扣咗醫院嗰邊你冇錢賺 !!!!

你淨係" 攞香港壯年男人嘅活腎活肝"嚟做賣點,都隨時賣多幾萬啦 !

我係等錢使 !!! 但係唔會亂咁嚟, 唔係畀你我可以畀第二個 !!! "

唔煙唔酒........ 我昨晚才 喝了一整瓶香檳。 有機食物更是黐線亂講。

OH MY GOD !!!!!!! 我把我的腎說成日本太空防火膠了。

"OKOK……..八萬蚊成交 ! “ 劉江一臉無奈。

怕麻煩, 怕問路,怕講價 , 是男人的通病吧

但這些情況, 動一動口就有萬元之差 , 在剛才的一剎那,我心想多年在社會打滾, 練習出來的口才和演技現在不用, 死了還可以用嗎?

小事糾結, 大事糊塗......... 這一般人的問題我絕不會再犯的。

不過....................我竟然............... 將我的腎, 用羅湖商業城叫價的手法賣出了..............那是父母給我的身體......

不要去想 !!!

父母是我的禁忌, 不能觸碰的地方..............

他們現在澳洲探訪家姐,萬一我出了事, 他們在哪裏會過得好好的。

冷靜面對眼前的局面.................

"大哥你想收現金定 bitcoin ? 今晚可以起程過關未 ? “ 與劉江同行的人說。

"請等等, 我想再同你哋傾一單買賣。"
歐陽盆栽?
歐陽盆栽?

唔識.......... 你老友 ?
歐陽盆栽?

唔識.......... 你老友 ?

睇個標題覺得似本書叫歐陽盆栽
幫推
好睇過出面d文好多
幫推
好睇過出面d文好多

不敢當..... 但謝謝你!

第一次出文, 真心感受到讀者係一個一個蓄番黎.....

開頭剩人負皮, 我還絕望得想放棄, 或是把甜故那 part cut 出來當新故講.......

今日仲會繼續出

各位請送你的正皮 , 或者留個名啊 ~~
幫推
好睇過出面d文好多

不敢當..... 但謝謝你!

第一次出文, 真心感受到讀者係一個一個蓄番黎.....

開頭剩人負皮, 我還絕望得想放棄, 或是把甜故那 part cut 出來當新故講.......

今日仲會繼續出

各位請送你的正皮 , 或者留個名啊 ~~

*開頭剩係得負皮
賭徒留名
正皮留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞