如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
屌!開來見我!
Live了 開細啦
開開開
開 !!!

“4, 6, 5 - 15點大 ! “

我輸了。

上天從沒有應許過事情可以這麼簡單。

這個很簡單的願望其實很奢侈, 一點也不容易得來。

我和凱茹離開了賭場,她終於發作了。

" 我要去巴黎呀我要去巴黎呀 !!!!!!!!!!!!! " 她用了連環的高速拳輕輕的鎚我,她看起來真的不開心了。

"真係冇辦法.......... “ 我面如死灰,也沒有心情。

這三天的僥倖我一下子便付諸流水,然後我不由得心想: 其實我可以拿那六萬直接出發啊。那結果和現在不是一樣嗎, 一樣是手持25萬再來過。 為什麼非要先搏一鋪不可呢?

幸好凱茹沒有不高興得很久,始終這只是我突如其來的浪漫建議,不像跟秀之那樣計劃了這麼久。

我和凱茹來逛街到了一間精品店,她呆望著一套俄羅斯的娃娃,即是那一種由大至細一共有五隻,可以打開然後互相盛載的那種。

"你知唔知呢,呢樣嘢真係靈㗎? “ 凱茹說 。

“咩靈呀 !!! 咪俄羅斯娃娃囉 .........."

"唔係呀,可以用嚟去許願架 !! “

“ 係咩? 真係聽都未聽過.............”

“個傳說係, 你要對最細嗰隻去許願,然後一隻又一隻咁放入去娃娃裏面,咁樣隻細娃娃為咗可以走返出嚟佢會努力達成你願望㗎!!"

" 黐鬼線 !! 聽都未聽過 !! "

" 係真㗎 !!!! 我細個有一套 !! 跟住我去咗個願, 點知一個禮拜後我打開最細嗰隻竟然唔見咗 !!! 而我嘅願望最後真係達成左 !!! "

"唔係呀嘛? 咁邪 ???? 你嗰個係咩嘢願望嚟㗎,係咪你阿爸偷偷地收埋咗隻娃娃最後幫你達成咗咋....."

她笑著然後沒有答我。 那樣的話應該不是關於物質上的吧 ? 我自作多情的想,會不會是想有我這個哥哥?

" 不如咁啦,我哋就用呢兩套舖頭嘅娃娃許願啦 !! “ 我提議道。

"咁衰 ? 要整唔見人哋套嘢 ? " 她笑著說。

於是我們分別在精品店對著兩套不同的俄羅斯娃娃許願。我許願完了以後,只見凱茹仍然閉著雙眼。

是什麼樣的願望 ? 這麼長的........

然後我們一隻又一隻的把俄羅斯娃娃藏在另一隻大的俄羅斯娃娃,最後全部收好了。

"行啦 ! “ 趁店員沒有留意,她把我從精品店裏拉走了。

"其實點解你咁想有個阿哥既? "

" 我都唔知呀........... 我估係細個壓抑得太緊要掛 ?"

"點樣壓抑呀? "

" 屋企唔比我同男仔相處囉 ! 試過屋企請咗一個大哥哥嚟幫我補習,我阿媽吩咐無論係點都一定要打房開門。 於是後尾呢我就作對,好熱要開冷氣做藉口,跟住就閂咗房門。"

我想我明白她媽媽的擔心。

"後尾阿媽都係唔畀,一定要打開房門,為咗咁佢專登喺廳裝一部分體冷氣,係夠馬力吹入房嘅。"

是對大學生補習哥哥的幻想情意結嗎 ? 聽得我有一點妒忌,也莫名其妙。

之後我和她吃了一餐德國餐,然後滿足的各自回家了,就好像沒有發生過賭輸了沒有去巴黎的事。

回到這個文青的三字樓。已經這麼晚了,Darren 應該去了彈結他吧。

但打開門後,我嚇了一嚇。

Darren 和 Jacob 也在那裡,神色凝重 。
推推
又live
“乜你哋原來識㗎 ?“ 這是我的第一個反應 。

"梗係識啦,中學同學嚟㗎 !! 如果唔係咁你邊有可能咁平租到咁正嘅地方。” Jacob說。

"Darren 你唔使返工咩? “

"呀................... 今日冇心情呀 !!!!! 請咗假啦 !!! “ 他看起來十分醉。

然後Jacob 替他說:

" 佢以前個女朋友今日結婚呀 ! 成班中學同學都去齊曬 !!! 我就專登唔去,陪下佢啦 !!! “

原來如此,既然是中學同學有關的,那是個很長的故事吧。是相架裡的那女生嗎?

Jacob幫我倒了一杯威士忌, 我們也坐在俄羅斯輪盤的枱前了。

"你介紹我呢條傻佬 ,佢同我第一晚就拗咗成晚呢個世界有冇運氣呢樣嘢。" Darren 對 Jacob 說。

"我同你拗到耶穌再返嚟地球,我都會同你講運氣只係一種個人觀感。" 他又不小心觸動了我的哲學神經。

"呢條傻佬黐線㗎 ! 佢見到個爛仔揸住把刀,一啲都唔驚就衝上去。咁都未算,我同佢玩左一盤俄羅斯輪盤,佢一買就淨係買17號,然後就一注獨中。"

"咁撚癲 ? " Jacob 聽得眉飛色舞。

"咁仲唔係好彩係乜嘢 ?"

" 好彩只係你嘅觀感啫 !!! 我會話係我好唔好彩囉 !!! 今日買咗六皮野大細,諗住贏咗即刻去巴黎玩。點知就係唔中 !!! 咁你話我喺呢度買贏17號有咩用 ?? “

“咁所以我咪話咗係我好唔好彩囉 ! "

"哎 !! 唔好拗啦 !!! 我哋一齊玩番一鋪,睇下邊個好彩喇 !!! " Jacob 嘗試打圓場。

照舊 Darren 去了做莊家。

"我買紅色 !!! " Jacob 說。

"我買 17 號!!! " 我押上我的賭注。

" 又係用你個酒蓋嚟買 !!! "

"今次唔止香檳蓋,我仲大過你一個膠兜 ! 講起上嚟你仲爭我三十個樽蓋 ! "

" 咁想要今晚飲曬啲酒佢,留番曬啲樽蓋畀你囉 !!! “

“ 我就驚我贏埋呢一鋪,你飲到肝硬化都賠唔到 !!! "

" 睇下點 !!! "

Darren 開動了輪盤,然後鐵球在旋轉。接著開始減速.........格..........格.........格.........格.........

停。

黑色,17。

"唔係咁撚邪下話 ????? “ Jacob 大叫。

" 你係咪做咗手腳咋 !!! “ Darren 驚呆了。

"痴線 !! 做手腳嚟做乜,真係貪你啲酒樽蓋有味 ? " 其實我也驚呆了。

"唔得 !! 再黎一鋪 !! " Jacob 一口乾掉酒杯後說。

"唔玩.......... 死都唔玩....... " 我微微的呷了一口威士忌。

" 點解呀 ? 驚輸呀 ?"

"就係驚輸 !!! 我而家唔玩,我連贏兩盤17號既傳奇就會係永恆。我係唔會親手打破呢個奇蹟嘅 !! “

“超 !!! 你條友仔 !!! 巴撚閉 !! 又好勝 !!! “ 看來大家也喝多兩杯,開始不客氣了。不過我不介意,乾脆喝多一點進入他們的狀態。

接著 Darren 訴說了很多他和以前女朋友最感動的事,也有一些事業上的懷才不遇。 其實聽得我開始有點煩厭,不過他的悲傷我是理解的,又不好意思打住。

接著 Jacob 取出了一個小的麻包袋,倒出了很多綠色的碎葉 ,那是大麻吧。

" 拿 !! 我夠曬老友啦!!! 帶左啲好嘢黎孝敬你!!!!! 阿楓,你都試啲啦!!! “

“呢尾野我真係唔啱 !! " 我來澳門 ,黃賭毒我又真的只差毒沒有接觸。

"怕咩丫,楓葉黎之嘛 !! 食少少有乜所謂丫 !! “ Jacob 說 。

"你就聽 Jacob 建議啦,佢藥劑師嚟㗎嘛 !!! 信佢啦 !!!! 食咗真係冇曬煩惱,冇曬痛苦㗎。"

我忍著...........忍著 ….. 忍著. ……..

酒精的驅使下我還是忍不住發作了。

" 我屌你咩 !!! 你幾多歲呀?? 14歲呀 ??? 冇曬痛苦你都好信 !!! "

他們兩個呆著望著我。

"藥力過咗你既痛楚咪又係又會返番嚟? 隨時仲多咗添 !!!

我同你講 !! 我自己都有好大嘅痛苦 !!!! 我都背負著好多好多嘅遺憾 !!! 但係我唔會逃避呢啲痛苦囉 !!!

係呢啲痛苦係我嘅回憶嚟嘅,係呢啲痛苦先至造就佐今時今日嘅我 !! 我需要呢啲痛苦!!! 我好撚憎我嘅過去,我做錯咗好多嘢永遠都返唔到轉頭..........

但係呢一啲先至係我靈魂嘅一部分 !! 呢啲就係我喺有錢佬身上搵唔到嘅嘢 !!!

Darren !! 你音樂家嚟㗎 !!! 你冇痛苦嘅話你點做音樂呀 ??? “

Darren 的手停了下來,嘆息道: " 就算我做好音樂又有乜嘢用 ? 我點樣做都唔會成功..."

" 咁樣啦,如果你信我嘅,我教你成功嘅方法。"

" 你肯教既,我一定聽.........."

" 咁你跟我入黎厠所啦。"

我在洗面盆放滿了一盤水。

" 咁跟住點呢 ?" Darren 沒神沒氣的說。

然後我一手,把 Darren 的頭暴力的按入水中。 他拼命的掙扎,但是因為喝醉酒的關係,他抵抗不了我。

過了一會我放手了, Darren 把我推開,也打了我兩拳。

"痴撚線㗎你???? "

"我同你講.............. 如果你對音樂嘅上進,係好似頭先咁樣嘅掙扎 !!! 你一定會成功。"
多得之前有巴打鼓勵我休息一天, 出文至今這一個月來我第一次9am 起床, 第一次睡得夠。 現在感覺精神了很多...

立刻寫, 盡快 post

唔通係我!?
其實第三舖輸咗,佢都係連贏兩場17

post 前有諗過但又無改正

那麼應該改成

"就係驚輸 !!! 我而家唔玩,咁我連贏兩盤17號 100% 猜中既傳奇就會係永恆 "

------

再回樓上,梗係你!
繼續支持

(雖然無人理我
繼續支持

(雖然無人理我

偷偷地比左粒正皮o係你既回覆囉

瞓啦, 聽朝繼續

post 前有諗過但又無改正

那麼應該改成

"就係驚輸 !!! 我而家唔玩,咁我連贏兩盤17號 100% 猜中既傳奇就會係永恆 "

------

再回樓上,梗係你!

唔改都得啦 都明個感覺
反而我會覺得個100%好突兀
新讀者
一晚睇曬
加油
支持樓主 出文
比d掙扎
live 左呀竟然
新註冊cdrom account 推文+Lm
皮已正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞