如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
已追到live
新讀者留名
好刺激呀。
留名
作者俾心機 你得嘅! 出書 我會支持!前題係完咗故先
有個叫Texas bonus poker
主要贏bonus
樓主有興趣可以寫依個
不過真係求快上快落同要啲賭本
好過成日買大細

主線情節改不得改不得

不過將來不示大細啦

成日都大細
我覺得真係太運氣了
根本就冇路捉
如果你話blackjack都叫做有少少技術成分
btw
加油!
主要贏bonus
樓主有興趣可以寫依個
好過成日買大細

主線情節改不得改不得

不過將來不示大細啦

成日都大細
我覺得真係太運氣了
根本就冇路捉
btw
加油!

買大細既贏面係48.61%

Blackjack 細既贏面只係42.22%

如果你覺得技術令你贏面高左,你中了思維陷阱了

當然,娛樂則另作別論。
主要贏bonus
樓主有興趣可以寫依個
好過成日買大細

主線情節改不得改不得

不過將來不示大細啦

成日都大細
我覺得真係太運氣了
根本就冇路捉
btw
加油!

當然,娛樂則另作別論。

我記得有本書講blackjack完全跟最佳策略會有接近49%,counting cards就好似去到56%
主要贏bonus
樓主有興趣可以寫依個
好過成日買大細

主線情節改不得改不得

不過將來不示大細啦

成日都大細
我覺得真係太運氣了
根本就冇路捉
btw
加油!

當然,娛樂則另作別論。

我記得有本書講blackjack完全跟最佳策略會有接近49%,counting cards就好似去到56%

那本書出了以後,賭場轉了規則,每一次也會開一副新牌。無得counting cards

所謂最佳策略,涉及了善用double雙倍落住

也假設很多鋪才可以去到
點解要叫katy
1 ...2 ….3 …. 1...2….3….

小丑今天也在拉手風琴,今天還多了一個女小丑。

"聖誕老人應該今日派禮物吧 ! "小丑說。
"當然喇,乖孩子就可以收禮物喇 !" 女小丑說。
"點樣先算乖孩子 ?" 小丑說。
"辛勤工作 ! 賭錢點會係辦法 ?" 女小丑說。
" 有得揀梗係賭錢啦,我真係唔想做你哋嘅惡魔勾檔 ! " 烏鴉說。

我離開了賭場,最後是僥倖獲勝。已經忘記了 開什麼點,只記得我不敢看直接看骰子,但見賭桌開大的燈著了,我連忙取了錢就走。

13萬賠了26萬, 我今天贏了一萬。

我贏了一萬,但是我是以25萬做注的,而剛才已經發展到高於一半機會我會輸掉。 其實之後我有想過不如今天不計數,當重新開始再賭過。但我想幸運今天不會真的永遠停留, 要是我輸了,我就會想早知道僥倖贏了一萬應該走了。 今天的教訓是我應該遵守紀律,要是我當初遵守了紀律按計劃行事,現在應該贏2萬歡天喜地才對。 就讓我故意懷著這遺憾離去吧,我一定要從錯誤中學習。我當然我也會知道我會重複犯錯的。

離開了賭廳, 我來到了賭場的商店街。這裡有著各種的名錶行, 而這就是我今天的任務。

這個世界上是真的有神偷集團的, 只要看看新聞便會發現每一年的國際性名錶或珠寶展覽,總會有失竊案,然而,卻總是拉不到人的。現在我少少明白了他們是怎樣做到的,那就是他們對情報的執著和不惜工本。 我今天要做的,就只是記錄這些錶舖裏面閉路電視和指定手錶的位置。 那樣其實沒有犯什麼法,不過被抓到了一定會很麻煩。

知不知道每年香港約有3000失蹤人口,有兩成是找不回的? 600條活生生的人命,可能被謀殺然後逍遙法外 , 被抓到 國內不出奇,但我猜在澳門死掉也應該不少。 不過除了賣掉器官,我又想不到 失蹤了的人有什麼可謀利的用途。不過也可能是不敢想像,比死亡更可怕的邪惡。

對象的手錶平均由20萬至80萬不等,每一間店舖我可以獲得 $5000, 有5間錶舖要查,所以我最後應該可以獲得兩萬五千。 不過這只是一次性的任務,我不可能再回到錶行多過一次, 所以只二萬五已經是我跟他們可以賺到的盡頭。

要記錄位置不難吧,其實一點也不容易,那全靠我攝影師對距離的直覺。 他們一早已send給我 floor plan, 劃分了ABCDEF 等的區域, 然後我要用29" imac的高度做直覺判斷,記下閉路電視確實的位置。他們還網上試驗了我一次,要我親自到快餐店,然後指出掛牆鐘位置的座標。 我當然合格了。

我猜他們之後會用偷龍轉鳳的方式,在試手錶的過程換掉吧。或是只是用我來確定情報的準確性,怎樣也好,那也不關我事了。

錶舖多數沒有客人,但卻駐了四五個職員, 其實他們的用處就是 為每隻手錶上鏈和保養,校對時間等。 始終這些是總共過千萬的貨品。 最重要的當然是保安, 他們會殷勤的照料客人,當然也害怕手錶被偷走了。
當有客人入店舖, 四個人圍著客人當然很沒有規矩,所以應該會有一兩個人回到辦公室,現場觀看閉路電視。

這就是這個紅外線眼鏡的工作,查探除了可見的閉路電視外, 有沒有隱藏的鏡頭。隱藏的鏡頭都是靠紅外線運作的。

因為要看到紅外線,所以鏡片不得不是黑色的,這個這麼醜陋的科幻眼鏡,我怎可以帶著入店不惹人懷疑?

我嘆了一口氣, 要是第一天我贏了那一鋪,現在就不用執行那Plan B的計劃 ,和做這麻煩的工作了.

沒有辦法, 假裝是不想被看到的明星,一進去便除太陽眼鏡吧。
點解要叫katy

朋友真名的轉化

I know that feel , bro
Live左
樓主加油 真心好睇
隔咗兩日再睇但好快又追到live
隔咗兩日再睇但好快又追到live

我hunter x hunter live 左十幾年啦

我會繼續日日寫的

不過等兩日追一次觀賞性係高d既
live
live
我戴了那外表可疑的核突黑眼鏡進入店鋪, 門口有印巴籍的健碩保安開門,為了不讓他們緊張和懷疑,我趕緊單手除掉眼鏡放入衫袋,動作故意誇了一點扮一個自戀的大叔。然而,就只有這一瞬間可以偵察 !

真的有偷拍鏡頭,就在 C7-3, 中間偏左兩個iphone的身位。

糟了, 第一間就找到有偷拍鏡頭。如果他們這麼緊張的話,會不會特別留意市面紅外線眼鏡的款式 ?

"先生 ,請問想睇啲咩錶? "店員是一個中年的四眼佬,他沒有斜視我掛在衫袋的眼鏡 ,我先當過關好了。

“我想要一隻計時錶。" 我不可以直接講出目標惹人懷疑。
" 有冇話想要咩錶帶 ? 鋼帶定皮帶? "
"我冇咩所謂,靚就好啦 !"
"先生你除咗.............. G Shock , 平日帶開咩錶? "

糟了, 我忘記了除錶 。 這隻 G Shock 是秀之送給我的。
"平時返工襯西裝我會戴伯爵手錶, 放假就唔戴, 怕撞花。我想揀一隻鋼帶潛水錶, umm....但我老婆話唔好喎,佢叫我揀一款斯文啲嚟緊Daddy嘅酒會用。"

我預先設計了情節 , 我是一個食軟飯的會計師,老婆嘅daddy 係醬油大王。

“哦~ 想要啲斯文啲嘅款係咪 ? 你等一等, 我揀幾隻比你睇。

肉眼可見的閉路電視, D1-7, G6-7, B5-6, A5-7………….. 四部。

糟了,我又唔可以寫低,點記到 ??????!!!!

D1-7, G6-7, B5-6, A5-7…

"先生呢款係白錶面藍指針嘅計時錶..................."

"係用我哋瑞士自家機芯,精準度達到符合天文台認證"

D1-7, G6-7, B5-6, A5-7 , 紅外線係C7-3

“自動動力儲存大約有48小時,總共用了500粒零件製造, 全部說手做, 螺絲係藍寶石珠寶”

D1-7, G6-7, B5-6, A5-7 C7-3………..
“價值係24萬8千。"

我想講「先生你好唔好唔好嘈呀,尤其是唔好講數字得唔得?」

"先生你戴上手試下 ! 呢度有鏡! “

“Errr……….. 呢款我都幾鍾意, 不過有冇啲特別啲? 因為我酒會帶, 唔可以失禮老婆。"

"啊! 呀特別啲 ! 得!! 你等我一陣! " 他行開了。

試下group 埋一齊背:A5 D1 G6 同高度都係 7
B5 係 6
偷拍既係 C7-3

err…………..

乜嘢七話? 頂 ! 記唔到 !!!! 這樣更難記。

或者我可以send message 比老友, 但無啦啦鬼鬼鼠鼠send message, 應該會畀人懷疑。 不鬼鬼鼠鼠的話有可能畀人睇到內容,或者被拍入閉路電視,可能會成為證供。

其實不是真的這樣難記,但越緊張越記不到, 錯了會冇糧出或者畀人追究的。

任務難度敗給了大叔的記憶力?
"先生先生 !" 有一個女店員從後而來,嚇得我整個跳起。

她笑了一笑: " 哎呀先生嚇親你唔好意思 ! 你試下我哋嘅朱古力呀 ! 你喺出面食唔到㗎 !!! "

"下?點解既? "

"D 朱古力 係我哋瑞士嘅製錶公司,專登開一個自家手作朱古力工場,整朱古力畀我哋嘅客人食㗎,有好多客人專誠返嚟問我哋邊度買,但呢啲係我哋手錶嘅客戶先有嘅禮物嚟㗎,通常我哋會係會員生日同埋聖誕先送嘅。"

吃了一顆, 真是不得之了。

" 先生鍾意食呀? 要唔要飲啲咖啡? 我哋呢啲係瑞士㗎啡嚟㗎 !"

我把女職員洗開了,然後取錶的卻回來。

那怕我想冒險打字入電話,一個店員離去, 另一個就會補上。 絕對是密不透風,做不了任何可疑的事。

我其實可以開錄音,然後在電話邊輕聲說。 不過那樣也是惹人懷疑。

店舖十分靜, 正常的電話對話一定可以聽得到。

" 喂? 老婆呀 ! 我睇緊表呀 ! D1-7, G6-7, B5-6, A5-7呀 ! 唔好? 咁我返嚟啦拜拜 !”

那是不可能的, 而且要將這些密碼解為攝影機的位置, 一點也不難。 當中有很明顯的邏輯關係 。

" 喂? 唔係 ! 我老婆唔喺身邊 ! ( 掩著咀 D1-7, G6-7, B5-6, A5-7 ) ,我陣間打畀你啦 ! 呢度好多人呀 !“

扮偷情, 應該行得通 !

“先生, 你只係我哋今年出嘅限量手錶,全球限量500隻 所羅門王系列嘅勇者無懼。”

這一隻就是目標了,他是從 "G7-3" 取出來的, 又有多一組數字要記。

我試戴上手, 就像戴了一隻活生生的生命。 因為 不用電池驅動,就靠平時的移動便會儲存動能,透明的錶底我可以看見機芯有複雜的零件,它就這麼不停的移動,還可以做日曆無計時功能,我把它放在耳邊,複雜的機械移動就像聽到心跳聲一樣。

這隻手錶40幾萬, 看來真的有它的價值,有錢人不是傻的。

而我則是本來打算賭40萬,輸了便要去死。

有錢人可替換的玩具,原來就是我的命的價錢。

別想負面的,趕快完成任務吧。

不行, 這個偷情設定不行。

我的電話沒有響,又怎能無啦啦扮演跟偷情的人悄悄話?

我打電話去然後告訴她我很忙? 那不合邏輯。

咖啡來了,我吃了第三口朱古力,我想起沉迷甜品的 Katy 。

她昨天天真的笑,一邊跳舞一邊打拍子的情況。

我想到了,我暗地開了電話的錄音筆,把手指一下一下打在 mic 上。

這樣我聽錄音時,便會聽到一下一下拍打空氣的聲音。

比方說, D 我拍4下, 然後停頓一段時間,拍1下, 然後停頓, 最後拍7下,那樣就代表D1-7。 只要輸入的次序沒有錯,最後可以全部解密出來。

聽著店員說出了手錶的故事,我都聽得津津樂道。 他們是怎樣將產品年連繫到歷史人物, 還有勇氣、智慧、權力等。令我也還真的想擁有一隻。 期間我像手痕的拍打節奏, 不消一分鐘就把所有座標全部記下來了。

"好吧, 我會認真考慮這隻表, 不過我返去同老婆商量一下先。"
" 好吖我送你出去吖 !”

臨行前, 我再次戴上那”太陽眼鏡” , 算是一前一後的呼應吧 , 也讓我最後確認一次偷拍鏡頭的位置。

" 多謝曬 !拜拜 !"

我順利離開了。

"先生請等等 !!!!! " 女店員從辦公室裏追出來.....
錄音講扮講個客生日日期咪得
danny 1月7日生日咁
錄音講扮講個客生日日期咪得
danny 1月7日生日咁

幾有創意丫

試緊隻40萬既錶, 突然醒起同5個客錄音講佢地既生日

just kidding

enjoy the show ~
七郎兄好似對賭好有心得
除左唔賭便是贏
仲有咩可以分享下 ?
留名,幾有趣
live..

而家仲有冇賭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞