如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
我反而好奇嘅係一晚春宵過後第二朝炒燶股個心態
食完糖之後一定係舊屎
楓仔rip
終於追到live啦
想問下呢,
1。樓主真人有冇想翻身咁入賭場
2。katy真人而家點

感覺係樓主/主角黎緊仲有好多up n down,次次睇katy都覺得係一場甜蜜既夢

樓主加油,好多人有睇支持你

衷心多謝!

1,在絕望的時候,的確有這種僥倖的念頭走進賭場,希望奇蹟會降臨。當然,奇蹟就是奇蹟,沒有發生就是沒有發生。

2,尚有青春,周圍飲飲食食,活得比我好咁啦。
你班友個個都留名等睇仆街

不過這也符合這個章節的名稱

-- "I know you can't win this "

如果只是簡單的炒股失敗,那我就要重新改寫,主角真的炒贏了,以後過着幸福的生活。

接下來要叫吃的屎當然要更糟糕,那樣才能符合各位心靈虐待者的喜好。

六點出故。
反正爛命一條,
豪賭一鋪大不了都係命一條
到了半夜,Katy 要回家了, 她不想讓母親擔心 。她應該不會想我知道她住哪裏, 所以我沒有送她回去,只叫酒店召來了的士。

第二天早上, 我用電腦直播著股價的走勢。

股價升了兩毫子,不錯不錯...........

那樣我大約賺了7000左右吧。 回家去吧, 要是這隻股票真的被富豪收購,最終升一倍以上的話。

我開始搜尋香港工廈的租盤, 研究各個地區的選擇。

過了一小時左右,我回到股價的視窗, 我呆了一呆,不敢相信眼前的事。

一條紅色長長的棒子,出現在圖表。

股價轉升為跌,現在下跌了 44%…

該怎辦該怎辦, 即走還是等 ?

我選擇跑去咖啡室。

“我明知那阿姐的統計是錯的, 她不過是擺出來一副權威的樣子, 為什麼那樣就令我迷失了自己??

是因為關乎40萬, 所以我便恐懼起來, 最後還迷失自我 ? “

“早就應該這樣, 不管任何決策, 都不應該依賴外人 ............ 儘管沒有把握, 也應該是自己下決定, 然後自己承擔後果。 “

歷史總是不停的重演,這是賭徒的宿命。

" 這隻銀霞電池,將來電動的巴士和私家車也會用上,配合國家發展,前途真是無可限量 !!!! "

" 這隻銀霞電池,連股神也開始增持了,今早股價成了20 percent,但我仍然唔覺得股價偏高,相信仍然有上升空間。"

"拿 !!! 我股壇楚留香話既而!!! 呢隻股係只會升唔會跌,你諗下啦 ! 成個國家嘅汽車十幾大市場 !!!!!!! 係 !! 只升唔跌係唔合常識 !!! 但今次真係唔同 !!!! 中國唔會想畀石油控制住 !!! 再加上環保嘅國家政策 ,汽車遲早都會轉曬用電池黎行 !!!"

"技術走勢上, 股價已經突破咗上升軌道, 應該會去到200 percent嘅黃金比例阻力位。"

還有十分鐘路才跑到咖啡室,我的冷汗 繼續一直的流。

當年那隻"銀霞電池" 怎麼樣 ? 股如其名............. " 銀霞 !!!銀霞 !!!! " "銀牙!!!! 銀牙!!!! "

銀牙電池!!!! 會銀牙的爆炸。

第一次爆炸,是意外,把股票留著博反彈。

然後接二連三的爆炸,你如何不認命 ?

那些什麼股神股俠,可曾需要為自己失敗的推測付一點責任?多年以後他們仍然可以在傳媒上厄立不到。
他們的工作就是照着好消息唱好,照着壞消息唱淡。好消息來了但股價跌,這解釋為大戶借好消息出貨。壞消息來了但股價升,這解釋為優質股成了資金避難所。

當身邊的朋友通宵達旦的打Online game -- HaHa (Heaven Army &Hell Assassin) 的時候, 我卻是徹夜不眠的研究經濟和股票。

換來的結果就是毫無大志的人,至少還剩了一些錢, 而我卻輸得徹徹底底。

股票不是升就是跌, 而我的勝負比率竟然低於50%。 那樣意味着賭大細比我還準確。

我說過再不會聽那些「專家」,把命運交給不明不白的人,

但我又再次守不了這紀律。

我衝入了咖啡店,但看不見Jacob,只有 Sam 在那裡。
LM
到了半夜,Katy 要回家了, 她不想讓母親擔心 。她應該不會想我知道她住哪裏, 所以我沒有送她回去,只叫酒店召來了的士。

第二天早上, 我用電腦直播著股價的走勢。

股價升了兩毫子,不錯不錯...........

那樣我大約賺了7000左右吧。 回家去吧, 要是這隻股票真的被富豪收購,最終升一倍以上的話。

我開始搜尋香港工廈的租盤, 研究各個地區的選擇。

過了一小時左右,我回到股價的視窗, 我呆了一呆,不敢相信眼前的事。

一條紅色長長的棒子,出現在圖表。

股價轉升為跌,現在下跌了 44%…

該怎辦該怎辦, 即走還是等 ?

我選擇跑去咖啡室。

“我明知那阿姐的統計是錯的, 她不過是擺出來一副權威的樣子, 為什麼那樣就令我迷失了自己??

是因為關乎40萬, 所以我便恐懼起來, 最後還迷失自我 ? “

“早就應該這樣, 不管任何決策, 都不應該依賴外人 ............ 儘管沒有把握, 也應該是自己下決定, 然後自己承擔後果。 “

歷史總是不停的重演,這是賭徒的宿命。

" 這隻銀霞電池,將來電動的巴士和私家車也會用上,配合國家發展,前途真是無可限量 !!!! "

" 這隻銀霞電池,連股神也開始增持了,今早股價成了20 percent,但我仍然唔覺得股價偏高,相信仍然有上升空間。"

"拿 !!! 我股壇楚留香話既而!!! 呢隻股係只會升唔會跌,你諗下啦 ! 成個國家嘅汽車十幾大市場 !!!!!!! 係 !! 只升唔跌係唔合常識 !!! 但今次真係唔同 !!!! 中國唔會想畀石油控制住 !!! 再加上環保嘅國家政策 ,汽車遲早都會轉曬用電池黎行 !!!"

"技術走勢上, 股價已經突破咗上升軌道, 應該會去到200 percent嘅黃金比例阻力位。"

還有十分鐘路才跑到咖啡室,我的冷汗 繼續一直的流。

當年那隻"銀霞電池" 怎麼樣 ? 股如其名............. " 銀霞 !!!銀霞 !!!! " "銀牙!!!! 銀牙!!!! "

銀牙電池!!!! 會銀牙的爆炸。

第一次爆炸,是意外,把股票留著博反彈。

然後接二連三的爆炸,你如何不認命 ?

那些什麼股神股俠,可曾需要為自己失敗的推測付一點責任?多年以後他們仍然可以在傳媒上厄立不到。
他們的工作就是照着好消息唱好,照着壞消息唱淡。好消息來了但股價跌,這解釋為大戶借好消息出貨。壞消息來了但股價升,這解釋為優質股成了資金避難所。

當身邊的朋友通宵達旦的打Online game -- HaHa (Heaven Army &Hell Assassin) 的時候, 我卻是徹夜不眠的研究經濟和股票。

換來的結果就是毫無大志的人,至少還剩了一些錢, 而我卻輸得徹徹底底。

股票不是升就是跌, 而我的勝負比率竟然低於50%。 那樣意味着賭大細比我還準確。

我說過再不會聽那些「專家」,把命運交給不明不白的人,

但我又再次守不了這紀律。

我衝入了咖啡店,但看不見Jacob,只有 Sam 在那裡。

喂 大佬 快啊
大獲了
lm反cup
大獲了

都估到架啦

岩啊
緊張刺激 雖然估到曬d劇情
但算好睇 留名
完蛋了
抽身睇就話容易估到, 但現實就係當局者迷
反cup未
“ 喂 !!! Jacob 成朝打電話黎問你有無黎,我哋又冇你電話!" Sam 說。

" Jacob呢 ???”

“ 我而家即刻打電話叫佢黎 !!”

Sam 打電話後, 我問他:

"你有冇入到 ? "

" 冇啊冇啊,我上一隻瞓咗身,未放......"

過了一會, Jacob 氣急敗壞的跑來,見了我二話不說:

"你放左未 ???? "

" 未啊,等緊你嘅解釋"

" 唔好講咁多!嗱嗱聲即刻斬左倉先!"

Jacob 從 Sam 那裏借來電腦,我立刻上網放了。

那時已經蔓延到下跌52%

" 究竟發生咩事 ?"

" 我個客收到風,隻野出咗問題,個老細o係大陸俾人反貪腐拉咗。我已經想即刻搵你, 但係又冇你電話..... "

他們到底在騙我嗎,也不太像 ..........

我可以動用多少資金入貨? 我的錢在股票世界微不足道,連一毫的價格不能必左右得到,他們犯不着做這麼大場戲去騙我,更何況他都不知道我會投入多少。

"你輸咗幾多 ? "

"十六萬左右啦 … "

" 咁樣啦,我之前隻股票都贏到啲,我比番一半你啦 “

阿Sam聽到了,立刻插口 :

"洗咩咁姐 !!!! 都唔關你事!!!!!!!!!!! 佢自己唔使負責咩 ?? "

" 唔係啊 !! 咁我原本係諗住報答黎架嘛 , 唔係諗住靠害 ...."

" 咁鬼叫佢上一隻股票又唔聽你講咩 ??!! 你都講咗呢隻唔肯定架啦 !!! 好似我咁應該會揸住上一隻股票未放,而家應該執緊幾倍先至啱 !!! "

我嘆了一口氣.....

我把自殺藥從褲袋裏拿出來,放了在枱面。

我將成個原本賭命的計劃都說了出來。 竟然這兩亳不相干的疊馬仔,會是這個世界上第一個聽到我坦白懺悔的人。

" 所以呢,我輸咗嘅錢唔係多餘錢黎架,係我條命嚟架,係我博左好耐追返嚟架 !! "

阿Sam搖頭嘆了一口氣,閉嘴了。

"咁樣啦,阿楓哥。 你就唔好賭住先啦!!!! 就好似我之前咁講,我比番一半你啦。 最多呢排有咩路數,我全部益左你先,同你拍住做 ! ok ?你聽朝嚟呢度我帶你做兼職啦 !!! 我而家畀返八皮你,都係爭八皮啫 !!! 唔難搵嘅........唔使死嘅..........“

Jacob不像騙人............他還了我8萬,真的沒有必要。 如果說由始至終也是一個騙局,那有未免太牽強。 我又何德何能和擁有什麼價值需要做這大龍鳳? 更何況執行這劇本需要有兩隻股票大起大落的操控能力。

究竟我真的是一個投資的白痴,還是這世界最倒霉的人?

炒電池, 電池爆炸。 炒細股, 老細被肅貪。 炒歐洲基金,遭遇恐襲...............

"今晚有空嗎? 我們在老地方見面? " Katy 短訊給我。

我想起,我那樣回秀之:

"對不起, 投資失利了............今年我們去不到巴黎。"
個故好有共嗚 無買就中 買左就仆街
快啦
Jocab咁好人既喂
Jacob咁好人既喂

自膠
好似睇到過多幾年嘅自己 btw樓主加油 難得高質故
新讀者留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞