如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
主角暴走
無追文三日,一口氣追返好爽
katy 好賤,貪得無厭仲想食多筆(會唔會係佢細佬欠債好多所以佢先做援交,但最近比人迫還錢,又知主角有錢所以先迫住咁做)
katy 好賤,貪得無厭仲想食多筆(會唔會係佢細佬欠債好多所以佢先做援交,但最近比人迫還錢,又知主角有錢所以先迫住咁做)

既然你挖出黎講,咁今日早d出文啦

題外話

你說你說正皮怎麼停留怎麼停留今天怎麼停留啦

既然你挖出黎講,咁今日早d出文啦

題外話

你說你說正皮怎麼停留怎麼停留今天怎麼停留啦

more pls
好睇
留名
女人的眼淚是世上最強的武器, 我甩開了她的手再次電擊了一下阿威,但我無法下手攻擊 Katy。

“跟我走,我再解釋畀你聽 ! "

"唔使啦,我知你想講乜 ! 你都唔想㗎 !!! 係咪呢 ??? 你細佬爭咗好多賭債呀嘛?? 你做埋呢次收手喇嘛 !!! 你得佢一個親細佬吖嘛 !!! "

Katy 的面黑了一 黑, 捉著我的手 想把我拉走:

" 你跟我行, 聽完我解釋要殺要劏悉隨尊便........."

我把伸縮棍丟了,聽話的跟著走。

那樣其實不愚蠢, 因為那讓我從憤怒中冷靜下來。

他們三個中了電擊大叫了好幾次, 附近居民可能已經報警。要是警察來了, 我可是會被傷人罪名拘捕,更重的是還有持械的罪名。

她拖着我的手一路拉著我走,沒有說話。

我想起第一次見面,她拉我去吃甜品。

還有那一次,她拉著我跑去看煙花。

她會把我帶到有其他同黨的地方嗎? 或是只是純粹想把阿威從毆打中救出來?

我充滿懷疑, 但我選擇繼續跟隨。 因為我真心好奇她要說什麼,也就如我所說,我沒有錢可以給你騙。

她把我帶到了賭場附近的商場,然後去了那戶外吸煙的露台 ----- 我們第一次接吻的地方。

她拿了煙出來, 燃點了然後又抽了一口。 我和她一起已經一個星期,但我都不知道原來她抽煙的。她遞了給我,我拒絕了,我真的不懂食煙。

“ 記唔記得99 年既 颱風約克 ? 果一年係澳門回歸咗之前最後一個 10號風球,之後都冇打過咁大風。嗰陣我好記得,我8歲。

嗰一晚九點左右, 電視播緊個颱風預測圖,我阿媽就話 : "死啦死啦!!!! 咁樣吹法一定打十號啦 !!!

然後阿爸就話 '痴線 !!! 你阿媽都黐筋既!!!!!! ' 隔咗一陣,冇人理佢,佢又再講多一次 '痴線 !!! 你阿媽都黐筋既!!!!!!' 又過咗一陣,佢話 ' 澳門30年黎都只係試過打過一次十號風球,邊有咁易打丫! 唔識睇圖表就扮識睇 !!! 你阿媽都黐筋既!!!!!'

於是我阿媽就鬧啦: "好撚醒呀你 !!! 咁撚醒又讀咁撚多書,又唔見你搵到錢 ??? 仲話教書添喎 !!!!”

我嗰陣真係唔知畀咩反應好,淨係呆咗咁企喺度,細佬就喺房瞓緊覺,嗰陣佢仲讀緊幼稚園。

於是我阿爸就咁就走咗,以後都冇再返過嚟。 嗰一晚橫風橫雨,仲打緊8號風,後尾仲真係打埋十號風添 !! 佢一個人乜嘢都冇拎 就咁就走咗............"

她說到這裏眼和鼻也有點紅。我相信她的說話,感到很同情。但是, 她可是出賣了我 和參與勒索我的人, 我可要控制自己的情緒。

"我阿媽就係咁樣好辛苦一個人湊大我哋兩個,但係無論幾窮都好,阿媽都堅持要我學鋼琴,佢話一定要有一門手藝將來唔會挨餓。 就係咁樣我考入咗澳門演藝學院既鋼琴系。"

她抬頭向著天呼出了一口長長的煙煙,然後繼續說:

"我記得嗰一年year 2 ,我喺學校嘅concert hall 彈完我既考試演出, 嗰陣時我著住一條新買既裙⋯⋯就係果一次同你酒店食飯嗰條裙, 嗰一日嘅演出算幾成功,個指揮同埋concert master 都比我幾好嘅評價...... 但係我細佬竟然o係演出之後留喺學校等我。

然後佢叫我下一年唔好讀,等阿媽慳緊啲學費,因為佢將佢下一年嘅大學既學費攞去賭一鋪,全部輸咗................

佢咁樣同我講 : 家姐 !! 你讀完書畢埋業, 都係出嚟教鋼琴姐 !! 都唔會真係做鋼琴家㗎啦!!!!! 教琴姐 !! 你第日出去考番個演奏級咪得囉 !!! 但係如果我輸曬啲學費嘅嘢畀阿媽知道咗,佢一定會夜晚再打多一份工去供我讀㗎,我真係唔想阿媽咁辛苦呀............

我記得我打咗佢一巴, 但係諗咗幾日之後,都冇辦法,我真係揀咗退學。

就好似佢咁講, 唔可以畀阿媽咁辛苦。 又好似你頭先咁講, 我得佢一個親細佬 。"

一下子, 我也不知道應該怎樣回應, 我後悔在剛才的時候為什麼不給他打多幾棍。

" 咁樣都未算最衰..................... 最衰係我細佬唔係真係冇人性。 佢累到我冇得讀落去,佢係真心內疚.............所以佢諗住搏番本 , 佢直頭麻醉左自己,覺得如果贏到大錢送我去維也納讀書都得,於是 越賭越大 !!! 跟住係點你一定會估到......”
Live 好好好睇 加油
特登login俾個正評你
我都應該寫下文
忍唔住留左言
垃圾雞 信隻雞 打死佢細佬啦
打死隻雞算啦 一次不忠
推!
幾經辛苦終於申請到個帳號支持樓主

嘩~~ 連cd rom 也引出來了! 真是不得了!

多謝多謝
(還有樓上專登login 給正皮的那位)

創作其實是一個無比孤獨的過程, 有時還要把心事真心的挖出來, 但會換來冷淡

自知題材不及甜故過癮,也以男性市場為主

不過保護作者脆弱玻璃心, 人人有責!

Cd rom 快d 來留言!

自膠一打
有account 嘅cdrom上水支持
支持樓主

利申尋日又去左澳門番黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞