如果賭王同你賭一鋪, 但輸咗會要了你的命, 你賭嗎?

1001 回覆
562 Like 48 Dislike
已like facebook
留名
仲以為院sir幫到主角
輸掉人生生也不要緊,但千萬不可以輸掉氣勢。
加油
留名支持!
支持!
我唔想live呀
高質留名
Facebook 已 like
support 巴打!
各位, 今天休息一天, 沒有文。

由序章到剛剛第二章完, 我每一天也有堅持出文,

但我已經感到睡眠不足, 而且在我正業上沒有做任何建樹

最糟糕的是, 你們閱讀 跟Katy 分開一次, 我卻是在腦海分開十次才寫出來 (心力交瘁)

休息一天, 整理一下思緒

第三章將會繼續

btw, 插一插咀, 我會狠心的說刷分是最不智的想法

積分回報的禮物價值, 是精算師計過刷分行為後賭場機率佔優的

最差的情形是你全部輸掉本金, 最好的情形不過是賭場酒店的衣食住行, 小恩小惠

拿一萬做賭注, 為什麼不用一萬元買??

最差的情形, 你可以頭幾鋪就有圍骰

屌你甘得閒打甘多野 吾得閒打文

你從來也沒有說過一句人話, 由一開始屌到現在。 不過還真的多謝你這麼想看, 也常常摧文推文 !!

第一, 寫故不止要時間, 也要思考, 錯了返不了轉頭
二, 我的心情影響故事的質數, 休息就是休息
三. 你那些叫 5p 字, 在這裡會挨罵的

bye ~~~~

吾鳩理佢地🤗 我由第一頁 追架 日日睇
( Show Blocked User - 含J待發 )
鳩毛都未生學人賭
又係我!加油呀!
好好睇,最鐘意睇寫實故
樓主其實講錯左,無論你點計都好,其實都係50%。
假設樓主講既野成立:A連輸左2場細,姐係12.5%會輸第三口細。=77.5%win

如果B已經贏左2場大,之後佢無啦啦轉左買細,咁佢連贏三場既機會係12.5%=12.5%win

C無玩過,無啦啦又加入買細,咁細既機會就係50%。=50%win

咁我想問呢場仲係唔係樓主所講既得12.5%會輸?

利申:假設只有大細,2倍咁計
假設樓主講既野成立:A連輸左2場細,姐係12.5%會輸第三口細。=77.5%win

如果B已經贏左2場大,之後佢無啦啦轉左買細,咁佢連贏三場既機會係12.5%=12.5%win

C無玩過,無啦啦又加入買細,咁細既機會就係50%。=50%win

樓主講緊 連輸3場 既機會係12.5%
唔係第三場輸既機會

樓主意思係 連輸三口細成件事既機會係12.5%
(輸一鋪既概率係50%乘3次咁唔好彩 跟你假設)
而假設已經 連輸左兩場 輸第三場係一件獨立事件 都係50%輸
連羸3場既概率係12.5%

希望你明啦

你係咪解錯左題目?

佢問緊點解作者覺得連輸三場既機會係12.5%

唔係講緊個別賭局點解係唔係50%

點解你計到連贏三場既機會係12.5%, 但係連輸三場既機會唔係12.5%?
啟發年輕人思考係好事, 還有未清楚攪就亂賭的大人

還以為有精算師會糾正我給我一條更精準的算式, 不過似乎仍停留在基本logic 的階段

有興趣請到 https://www.gamblingsites.com/blog/14-gambling-probability-examples-14437/ 自己研究

不想將這裡變數學帖
理論上計埋圍骰就得0.486
如果長玩唔係應該揀百家樂長追閒咩
點解咁鍾情大小而放棄百家樂呢
連輸三場機會率咪((1-1/36)/2)^3
1/36係圍
/2係大細各半
^3係連續三局
好難明咩
btw樓主做老師?

就是計埋圍骰, 所以主角說敗率 13%

百家樂 odds : banker 50.68, player 48.15

所謂長賭, 主角每日賭 1- 3 round, 不過100 鋪, 所以根本沒有分別

不過是感情上不喜歡第一天的經歷, 還有序幕解釋了喜歡大細的爽快

回樓下: 不是教書的

就是計埋圍骰, 所以主角說敗率 13%

百家樂 odds : banker 50.68, player 48.15

所謂長賭, 主角每日賭 1- 3 round, 不過100 鋪, 所以根本沒有分別

不過是感情上不喜歡第一天的經歷, 還有序幕解釋了喜歡大細的爽快

回樓下: 不是教書的

你呢個賭法係賭欖,咁如果我準備左5口既錢,咁我個敗率咪得3%?上網我研究左好耐,賭欖係超級容易死

利申:見到主角用呢個方法到覺得唔理智所以先用上面個例子,想帶出話知你連輸20場,到第21口你都係50%贏/輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞