Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
差幾多
真係爭少少…..
200係超市卷一定岩用,所以當5780買
頂 唔好引我啦
再上一級Q900就差幾千,以架差幾百,唔洗諗 一定Q800
有限錢~
但個sub仔好大部
唔大點會有靚低音炮
swa-9100s 幾時捨得減價
上個月買冇coupon
不過早買早享受
6吋真係無咩料到
以架無現貨 要等1月
q800a既low frequency去到28.7 Hz, q950a只係去到33.2 Hz

不過其實都係海軍鬥水兵, 睇戲的話冇一支samsung soundbar+sub既低音做到滿意既效果, 細隻之餘又太柔, 叫做好過冇

最理想既sub係去可以到20hz
我今日問total要5390
仲無現貨,要等到年底or年頭先有
我覺得要睇埋 rms 同 peak 淨係超低有幾多W
通常sound bar 用成set 野 W 數 俾人,實際 隻sub 有幾多W 無人知
我隻DN8 都係最低30Hz
但淨係佢一隻Sub rms 200W, peak 500W
要睇你空間大唔大同埋你鄰居接受程度
琴日買 冇優惠卷

柔到好似冇咁
初時set up完以為connect失敗
送貨先比,好似做左段時間。因為我有問有咩優惠,之前買TV有1000超市禮券~你有冇問?🤣
聽唔到就接受到。聽到唔會有人接受
rms當然重要, 不過正常reach到20hz既sub rms都唔會低得去邊, 而peak我覺得只係數字, 唔講佢hold到幾耐的話其實係冇意義

frequency range去唔到20hz既話就係去唔到, 個sub-bass點都潛唔夠深

soundbar個W數有D品牌有講, 例如JBL 9.1有講係300W

yamaha ns-sw300 20-160 Hz, 250w rms, 雖然佢真係去到20hz的話我估distrotion都超大
另外就係香港買sub真係完全唔抵...用DN8果個價係美國已經買到SVS, RSL, monolith....級數差好遠, 不過轉運又因為重量關係唔平
三星 如果改善埋隻sub , 我諗佢套sound bar 幾乎完美
我都知我隻DN8 玩sub 嚟講只係入門
但4000 唔使 都做到打心口 算係咁 同之前q70 已經差幾個層次
完全agger 不過佢又可能驚太大隻sub未必fit到所有人

其實我覺得佢出多隻好d既sub比人升級咪得, 學sony咁
慢慢升級都好玩 不過可以捕住美國discount season轉運番黎, 係香港買真係冇咩選擇又唔係好抵, 太貴玩JL, MK又玩唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞