Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我用nvidia shield tv播
對比disney+睇marvel同一套戲係會試到分到
雖然disney有imax格式,但我最終都係選擇音效優先
狂野時速系列,槍戰類電影
player
lg c1 好似播唔到dts
q950a
啲線應該點駁先播到dts dts:x 個啲
買過條 鴨寮街果D一定有
我係咪木耳
我試atmos trailer dd+同trueHD我覺得無乜分別
插soundbar hdmi in咪得
LG C1打機乜都好就係播片唔支援dts
想問下swa9500後置有冇得再交大聲d?
Surround mode 會大少少 or setting自己set
trailers未必有好大分別, 電影既話主要係動態同埋清晰度會感受到明顯分別, 當然亦有d條audio master track已經好唔掂既就冇計

我自己好鐘意用blade runner 2049黎demo test, 動又有靜又有天空聲道既presentation都有
Creative stage v2 以$1000以下黎講 抵唔抵玩 ?? 電腦mon用為主+ ps5打機
最好 向返內啦
側邊fire 無辦法
又唔使咁足既
後置左右聲 根本 而家韓劇都有 5.1
Upfiring 就可以試 end game 最後一段Rain fire
其實End game 最後個戰 咩聲都試到曬
或者係creative stage 360? 可以support 埋dolby atmos
有邊套trailer可以搵齊dd+同trueHD atmos兩個version試?
加上d trailer又再經過後期
都未必同套電影一樣
https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/

當然冇辦法知道佢d files來源係唔係clean定有alter過d track, 不過唔使錢都唯有係咁
咁你用咩播套trailer,因為出到tureHD atmos既player真係好少,得shield tv同d國產player同埋d bd player
shield tv pro with kodi
有無人知9100s條喇叭線有幾長
我張沙發成3米長 唔知夠唔夠
我就係聽哩d感覺trueHD同dd+差唔多
唔知關唔關jbl 9.1事
當然唔同gear既表現力都會有分別, 用電影試應該易D, 始終content多好多, dolby trailer內容有限, 所以點解demo disc都會有一大堆movie clips

lossless既包圍感係實在好多, 好大原因係lossless既低頻表現會比lossy好 (LFE channel), 清晰度都好好多, 特別係動態大既scene
香港官網又無
外國review又無
喺專門店試過
無開sub或後者
睇dolby atmos係好立體

不過size太長
同埋太貴
睇戲有無surround 感覺?
其實sound bar 個單元咁細,對還原無損音質 功力有限, sound bar 方向都係還原到個多聲道個定位同包圍感行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞