Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我配左q600a
用緊lgc1 電視,本身諗住買sonos beam gen2 / q800a/q900a, 但我追po睇返,係咪lg 配其他廠嘅soundbar, 連ps5 時出唔到pcm,只可以出dolby ,因為佢個earc passthrough 有bug?
如果真係咁,budget $6000,lg c1 可以配邊隻soundbar(放喺房用,所以放唔落後置,淨係可以放到sub 仔)
想問sonos啲soundbar冇藍芽
如果想用手機app聽電台可以點?
係配samsung soundbar就肯定出事
曾經有巴打講佢網上search過jbl 9.1無哩個問題但佢無貼link
都幾灰,好似真係無選擇咁

係咪如果我接受ps5同駁pc得dvd 音質,其他方面e.g. 睇netflix完全係開心使用?
電視輸入Soundbar,其實有冇話邊種方式質素最好,光纖,藍芽,hdmi?
應該hdmi?只有hdmi 先出到atmos,好似係
pc同switch打機駁電視得番pcm 2.0, 無dolby
pc bt戲或者睇blu ray先可以輸出個套戲嘅格式, 不過lg passthrough唔到DTS
不過pc, ps5, switch都可以直插soundbar, 無左4k120hz我個人覺得損失唔大
另外netflix或其他streaming都係用dolby digital plus所以無問題
thanks巴打
知唔知有冇d較睇戲就5.1 聽歌就2.1咁

電腦出usb落dac
dac出喇叭線去sub
sub出喇叭線去mm

果陣我都研究左好耐 同英京條友講呢個plan果條友都話未聽過咁樣係得 之後開出黎試真係得

個bass 係fostex sub mini定sub mini 2
千零蚊房入面好夠做
新年快樂咁多位巴打祝大家身體健康百毒不侵

小弟用緊A90J 有PS5, budget around $5000 有冇咩soundbar推介? 睇 Netflix 比較多, 打機比較少
你播個時 睇下條bar show出嚟有食唔食到Atmos
Disney 個標睡纖好多時傻傻地
戰鬥天使show 5.1 但出嚟有Atmos
好簡單 俾多500 用google TV 直入bar 再上電視
遊戲機都係咁駁就得
唔好用 電視個EARC
前幾日係鴨寮街見到,佢寫話三星旗艦級hw-j8501,有人仲好有興趣,賣方話我2800平比你啦,我心諗應該搵緊水魚散貨...
airplay?
我android....
睇中beam2 幾好聲
但藍芽,3.5全部冇
好難搞
呢條超舊 係當年 同 弧形電視一set 出
我有google chromecast 呀,但即係可以點駁部ps5出返pcm 請問?
無理解錯,你意思係,ps5 --soundbar 直接出聲係唔係?不過就要放棄hdmi2.1?
請問Sony X90J 配 Jbl 9.1夾嗎?另外JBL 9.1好,定係入Samsung Q950A 好? 唔該哂各位
指4K 120?
有咩game 用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞