Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
q700a性價比好似幾高
如果2/3千蚊budget有咩soundbar好用?
最好有Dolby Atmos
Beam2 如果加其他好貴,同佢個subwoofer 比較大唔考慮
速度? avr個calibration determine既distance其實就係time delay

你其實係咪想講timbre matching? 依個係重要架,最起碼dynamic range同sensitivity要match, 而最大影響既就係前置左中右channel 後置同天空既影響係minimal

唔通你買9隻ls50砌一套system咩
試下熄cec再開番,samsung果個好似叫anynet. In theory你用hdmi cec係control緊apple tv既volume, 有冇試過用apple tv remote就咁較大細聲work唔work?
如果就咁用apple tv,set airplay去HomePod 就可以用搖控控制,但係set咗eARC 之後就唔得
巴打,有冇聽過同一首歌都係3分18秒完成,但係一d器材上就會有快聲,係另一d器材上就會慢聲。線材都會影響到聲音快慢嘅表現。

例如你用LS50 Meta, 你試下唔用Kc62用其它sub仔夾下你就知 ,有排你夾。仲有唔同物料唔同聲,低音都有好多唔同物料做嘅單元,入面個分音同crossover tune好哂time delay比你的,唔係就咁喇叭+喇叭就一定夾到個速度。
https://support.apple.com/en-gb/HT207117

試下有冇幫助?似係setting問題
我剛剛入左BEAM2, 唔買SUB住, 等埋出SUB MINI先, MINI 傳聞係柱型同細D, 自問唔鐘音太重低音應啱我, 所以等下先, 另外我買左2隻IKEA 做後置, 成SET 白色好靚, IKEA 仲有出埋專用直立架添

成SET: 4499 (抽獎可減100) 加1300 = 5699, 之前都聽過700A 加9500S 後置, 其實價錢來說差唔多 , BEAM 2 好定700A 好, 真係要你自己考慮邊隻啱你, 2種玩法
買三星電視,送左條a450。升級q700a要加$3000。
同級係咪佢最好?
基本上係, 如果你皇帝位係正中又有位擺後置最好買埋
去馬啦, 記得配埋9500S後置, 差好遠
早排買咗Q70t,啲聲真係麻麻,唔夠厚實,底音一係低到去woofer出,一係唔夠低
佢得隻6吋低音 無辦法
80隻sub仔大2寸幫到你
電視買左 Samesung 65Q70T
如果2千蚊budget,買咩sound bar好?
Denon s216?
我無位放後置...
直接加3000換(要等)定退左條450,自己去街買現貨q700a? Avlife平?
X90j夾q600a係咪都無問題
CX同C1 eARC出唔到PCM
打機的話有影響
知唔知GX有冇問題?
想請問一下
LG C1 55

4k 左右有咩好選擇
subwoofer可以擺係梳化隔離ma?
電視位冇位擺
Soundbar sub 無相位較
盡量單元向返sofa 吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞