Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
post76賣完廣告後都有講番, 話好似係Q950T個級數而間房唔係三尖八角的話其實差唔遠, 唔駛買黎upgrade
咁再等下有無人放二手再上去睇已經無左
Yamaha YSP-5600 會唔會有得比較下?
見二手 5k左右好似都唔錯
YSP5600太舊, 我冇聽過不過支野真係靠堆單元, d surround全部都係反射, 另外亦因為太舊, HDR, DV passthrough全部都冇, 依家就唔會考慮佢啦
都有user讚既~
https://www.avsforum.com/threads/sony-ht-a9-home-theater-system.3208576/post-61260719

我自己demo完就覺得佢最適合擺位唔係咁方正既屋企, d聲有比普通soundbar好少少, 包括分離度同分析力, 但係值唔值得比咁多錢買一個連sub都冇既system就見仁見智 (sony信仰加成無價 )

利申: 已棄soundbar用緊真5.1.2 setup
巴打你套setup係點?
5600 太舊啦
好似只有4k pass through ,唔對應新既Hdr , dolby vison
暫時係東拼西湊既setup, 想upgrade隻sub, 等緊下一轉美國discount season

KEF Q350 + LS50 (center) + Q50A + def tech pro mon 800 + yamaha ns-sw300

同soundbar完全係兩個世界
收到晒多謝你同埋青蛙王子既回覆
用咩amp?
好舊既X4200W
係咪可以加到上5.1.4
要加多隻2CH AMP, 同埋海關唔比整天花, 所以都應該唔會再上了
老實講我冇咁高要求,呢個價位嘅soundbar嚟講我覺得Ok!
驚喜嘅係聽歌都唔失禮
睇戲人聲出到清晰,都好滿意
咁就好啦,岩先上price買左2248連送貨
你啲喇叭全部唔算易推wo
夠力
我用緊x4700 +全套POLK S20 + S35(中)+ S10 (後) + 4x minx22 街星做天空
暫時聽落都ok,4xxx上6xxx差太遠了

雖然ls50愈大力愈好,不過用黎做中置,睇戲d dialogue都夠清
想知點R到單一隻 LS50做中置
長方廳又有一面係窗簾布,同埋沙發後面係牆怕個反射唔好,所以最後都係揀A9, 不過而家冇晒聲氣睇怕都等到2046
岩岩好有人放單隻
其實all in one sound bar係咪買平平地果D算 定tv sound都靚過all in one
想問下各位ching
電視用緊x9500h, 如果$5000 budget
揀sonos beam 2定Q800a好?或者有冇好推介?
睇你CARE唔CARE低音 你CARE低音 求其一條2.1 SOUNDBAR應該已經有感覺過電視喇叭 但高中頻 如果你電視本身都係HIGH END 咁太CHEAP既SOUNDBAR既未必太大分別
基本上起碼都3千蚊起跳(起碼都支援 DOLBY ATMOS)
Q800A+無線後置完勝
遲啲都諗住加,諗住加神2 ,香港野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞