Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想請教下
小弟而家有PS5同PC
Mon得兩個HDMI 2.0位,1個3.5頭

Sound bar有
Inputs: 1 x optical TOSLINK, 1 x USB Type-A
ARC via HDMI

點樣先可以將PS5同PC同時駁晒sound bar
s216 無atmos都夠做

利申:用緊,配49X9000E
Q700 800長100cm
用埋電視做atmos?
電視會做咩聲道呢
咁跟q800a個個都係耳仔水平?我見網上有人放地下
soundbar有無hdmi input?
無的話mon多數駁唔到soundbar
bar唔使同人耳水平但都唔好咁低
後置最好水平
明白。新手😂多謝
問清楚小小 我意思係跟 bar個個重音喇叭 見好多人 bar擺電視機台 個跟機重音擺地下咁~都可以?
應該冇係咪買咩HDMI Switch都搞唔掂
我見stand大多數支腳喺中間,受力D
淘寶就見到有D腳喺角位,擺放時可以貼牆D慳位D,不過唔知受唔受力
subwoofer放地下係正常
samsung個announcement有提top channel, 唔知係點不過我覺得只係gimmick..

另外soundbar本體無線connection出atmos..唔知又會唔會一堆issues

感覺今年冇咩major improvement
想問下後置架 普遍係幾高度適合~thx
都係ear level,自己坐好度下
明白thx
Sub 仔最好擺地下 先散到低音出嚟
就 算計到 65吋, 用到頂既喇叭做FH 都仲係太矮
Thx
聲畫分離咪得...

all sources > splitter > audio out -> soundbar hdmi in
> video out -> PC mon

https://hdfury.com/product/4k-arcana-18gbps/
https://hdfury.com/product/4k-vertex2-18gbps/

用緊vertex 2, 唔識再平d既product, 亦唔sure平野會唔會work
如果要做front height 85吋都唔掂

不過如果個技術搞得好, 等依家部電視壞左再過泰國買部85吋+soundbar番黎放廳玩
補充少少, 市面上應該唔少做到聲畫分離既product, 不過都有唔少人貪平買完唔work, 我建議要買既話最少都買要另外獨立取電既。
9500s條電線太短 點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞