Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用緊三叔HW-R450

前排睇KEF LSX 好似幾吸引
貪佢冇左woofer 但又做到重bass
有冇師兄用過? 值唔值得換?
無十仔都做到重bass?仲要9千幾銀兩隻…..最好親自去試聽下好
哩隻聽歌聽音樂用架?
唔知喎,我見佢要重bass,應該睇戲都得掛
我主要係ps5用~ 想搏佢之後Disney+ 會update 比番atmos
同埋我放書枱 距離得半米左右
你確實? 佢個單元得4吋同軸
咩叫重BASS BASS都有深唔深, 夠唔夠力, 量多唔多既分別

如果要睇埋戲, lsx冇subwoofer唔夠用, 佢既bass去到50hz左右幾本上已經消減晒, 再加大volume既話只會distort得好勁

不過r450入門級都算唔上既soundbar同lsx比梗係冇得比, 我建議你可以試埋klipsch the fives
咁近既話我覺得你唔會感受到天空聲道, 因為佢要靠up-firing driver出聲反射你天花黎營造個效果
但駁PS5有聲音, 希望兩間廠可以fix到
戴7.1耳罩會好啲
但呢個價位好似無其他揀?

如果到時真係唔夠遠就自己坐後啲坐到房尾都有2米左右
SN7CY用左半年
佢個atmos就唔好太大期望
至少加左兩隻後置先有少少感覺
天空就唔太感覺到

依個價, 算合格, 入手唔會後悔既
2000左右又要support atmos真係冇咩好簡
77C1 油到痴線
好呀
唔該晒 可能我只係聽開R450 聽到耳殘左
用緊Sony x85j 想換sound bar 係咪都係得Sony 揀
定係有其他更好嘅選擇
其他啦
入門罪大啲bar 麻麻
Samsung?暫時未聽過用Sony tv用Samsung soundbar 有問題
買返Sony 既就貴既有排等,平既唔好諗
早排屎忽痕用埋果一千蚊消費券買咗對後置俾我對Q70T,真係兩個世界。雖然本身個soundbar音質就冇乜,但加咗後置包圍感真係好好多。

如果你好堅持要support dolby atmos,一定要買有後置嘅soundbar
想問下sonos 枝Beams 有咩咁巴閉
我見佢一路個價都硬,最新出第二代都要4 5千
因為見佢咁細枝好似入門野咁
因為市面上細枝既冇乜選擇
我sony tv配samsung soundbar會窒
但熄咗cec就冇事
仲搵到9000s單沖買 ? 真好彩
9100s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞