Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我電視到眼得1米8都買55吋
你可以再買大啲
好多朋友咁講
經一事長一智
我50吋都覺得太近
好似唔錯 邊度買最平
請教各位高手

電視用緊 55UN7400PCA , 話有4K

Soundbar 用緊 Denon DHT-S216, 話支援 DTS Virtual:X, Dolby Digital、DTS Digital Surround

我用HDMI ARC 連接電視同soundbar, 但唔知點解睇Netfilx 同disney+ 都冇Dolby 聲

你條soundbar都唔支援dolby Atmos,咪只出5.1。其實5.1都係dolby不過叫dolby prologic 5.1
度度咁上下~$150一個,有時日本城會有折
點會有影響
想問下panasonic 49FX600H 用唔用到Q700/800a
過唔到海關

而家只可以買一條 Soundbar
只會睇電視,Netfix,Disney+,唔聽歌

暫時諗
1. SN7CY: 貪佢夠平,岩岩裝完修,原電視櫃 224 cm 長,往後換個細電視櫃可以放 Sub。
2. Sonos Beam 2: 岩岩出,夠細,又有白色,不過屋企電視櫃腳到梳化腳距離 230 cm 到,驚佢唔夠力。
3. Sonos Arc: 大支 D,好貴,未得閒研究。
4. Bose 900: 未出,大支 D,好貴,未得閒研究。

巴打們,可以比下意見嗎?

裝修裝錯左,你想玩咩都玩唔到
唉,好灰
一條bar一律建議Sennheiser Ambeo
直插電視只出到dvd壓縮音質dolby digital 5.1無影響?
直插soundbar就出到pcm 7.1/atmos但用唔到hdmi2.1無影響?
佢寫5.1即係Dolby Digital 5.1
係Dolby Digital 5.1

prologic 5.1係2聲道模擬5.1
5.1 唔同Atmos
支216 無Atmos ,顯示正常
用黎聽歌,真係得佢聽得入耳
我唔使surround, 諗緊平平哋apple tv + 2隻homepod mini 會唔會抵玩d
yes
睇戲完全唔夠力
1米8用緊55 表示想換 65
但未過保又未壞
唔係啩…..咁近睇
你指homepod mini?
我又冇所謂,好聲過電視就得
原來係咁, 唔該晒各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞