Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果唔計後置呢?budget有限
人聲垃圾
唔好用
想問下950A個兩個後置喇叭腳可以係邊到配
950a係最新型號,一隻喇叭三聲道, 無得單賣,單賣既係9500s,即係上一代950T既後置黎
唔好意思我講得太多廢話
應該直接問後置喇叭腳有咩推薦
我都眼殘睇漏字
淘寶照張圖search 呢個岩使
polk套野有咁難推咩 單純諗我覺得你拎買AMP既錢去升級套野可能仲好左 polk套野其實都係budget level同埋音質一般
其實 睇戲幾滿意
不過 推曬9隻 當大壇野 震撼感覺得可以再上
試過加大啲兩對天空衛星 db 感覺到 成套會開始拆聲
咁勁 我琴日換左少少位, 簡單cal過之後audyssey幫我成套野都+db, 中置直情+7db 我自己再拉多3 db比atmos, 都冇事

不過今日會再cal過 好唔balance

我cal 大部份都減 db 可能好近,得兩米唔夠
試過 將FH 加到 10
有effect 個下爽
但多聲道一齊出聲既大壇野 音質會下降
所以而家都normal 返
減得咁勁 我距離3米咁上下, 得對後置擺得相對近佢會減少少
有無話幾時有貨?
郁好位之後再認真cal一次,除左隻右後置好貼我坐位佢減4.5db之外,其他都冇減得咁勁 然後反射照舊+3db, sub +6db,都幾滿意

咸片生活賣緊5980 1set 係咪最抵
Sub + 6? 會唔震到地裂
唔會啦,audyssey個default calibration係比較柔,+番3-6db再用sub自己個volume較大細感覺表現好好多
隻Q950a
收咗貨成個禮拜
終於有時間試真啲效果
就講包圍感,確實係幾明顯嘅
至於天空聲道,感覺有啲亂
(可能嗰廳太細冇空間俾佢反射…)
另外低音係有嘅
不過未去到揼心口個feel,
要加到三度先比較明顯
整體來講要再自己fine tune吓先
有無相同價位soundbar推介?
samsung既低音係佢最大既敗筆,如果佢下代肯有番d力水應該可以無腦買
有無人買左beams gen2 ? D 聲如何?
岩岩入手買左950a

最大問題連唔到smartthings 做setting

有冇巴打知點整:(

我買左, LG CX 55 暫時內置NETFLIX, APPLE TV 都點到ATMOS, XBOX 暫時用落都冇問題, D聲好清, 低音我夠用, 配左2隻IKEA 做後置, 如果廳仔細細, 依隻絕對夠做, 但佢要夾IOS先先方便, 如果你電話係ANDROID, 冇咁夾

利申當初BEAMS GEN 2 同SAMSUNG 700A 加9500S 二選一, 價錢差唔多。

等遲D出埋SUB MINI再諗入唔入埋
Thx .
我都諗緊會唔會連個sub 或者後置 sono one
唔使一步到位,慢慢考慮就係這系統的好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞