Soundbar的決擇,求解答(10)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
樓主用咩碟機?
正呀
我依家用shield tv pro播bdiso or remux

之前有諗過入p記ub820, 不過jb好煩同埋佢個hdr optimiser又用唔著, 因為我仲有部vertex 2 in between projector同source, 所以放棄左
新手一問,電視用緊LG 43UN8100,得ARC
訂左條LG QP5,有HDMI IN 1個,
想問我駁Apple TV 4K,
A)Apple TV~> QP5 HDMI in
B)Apple TV~> 電視HDMI in
以上邊樣好啲同出到Atmos?
唔該先
樓主玩d野都幾進階
係咪準備換sub仔
A

apple tv去soundbar passthrough再出電視
不過仲諗緊入邊隻,暫時都係打算svs
玩碟機係香港真係非常奢侈又難,可能市場細,我諗黎緊應該會越黎越少行碟有中文字幕有得賣
如果要中文字幕就真係麻煩d, 如果唔係amazon買碟+jb碟機係最佳選擇

最簡單就買碟自己rip再加字幕, 連碟機都可以慳番
等d Internet再快d,streaming落full audio😂😂
基本上d大鋪都無碟機賣
各牌子代理都唔入貨 入都係入門款
淨底只有影音鋪有高階機賣

影片發行又真係愈來愈求其
套港版怒火無4k無atoms
最後買左美版 有atmos
依個真...P記UB9000最hit果期個個唔係日馬就英馬買番黎, 仲要日版個spec有唔同

依家bravia core已經可以做到video quality同UHD無異, 甚至bitrate高過UHD既streaming (up to 80Mbps), 只不過audio比sony限制左做DTS咁解, 否則已經可以streaming full UHD quality既戲

睇番netflix既4k最高video bitrate只係得十令Mbps 都唔好提DD+既atmos最高audio bitrate得7百幾Kbps
其實冇話同唔同級, 睇你要求係咩

如果一定要SONY既話直上A9, A7000就唔好了
同BRAND既話會多D功能, 例如SONY電視可以做中置, SAMSUNG q-symphony之類, 不過唔係必要夾番品牌, 當然最好有用緊既人分享下有冇咩bug就最穩陣
買左Sony x90J電視 配咩sound bar好?
samsung HW-Q600A 3.1ch Soundbar係咪冇app?
佢說明書d setting好唔詳細😓
買左套sonos arc + sub + 2x One SL, 但聽歌唔係好滿意 重衰過我電腦ik micro monitor+1個9吋sub
係咪我set野set得唔岩?
咩片
Marvel
好奇怪有啲有atoms有啲冇
然後唔用apple tv用返電視內置app 大部分都有atoms
apple tv
電視內置
sonos聽歌我完全冇好感,聽過起碼6次以上,真心自己唔識欣賞。

利申,自己由細到大都係玩開2 channels人。我真的懷疑之際係木耳。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞