Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
Sony la🥲
ef 鏡都應該用無反
Canon 肯出返部拍到 4k 60fps, 連拍快 5D4 少少同雙 SD 卡嘅單反我會即磅水
都係無咁鐘意用無反
單反唔會出了
我同你差唔多 5d4用到而家都仲好好用 (我全影相 唔拍片)
只係希望canon會出一部r5 r6 body既機 同5d4像素一樣咁上下既機已經ok
個spec直頭係a74咁
係,但無反真係大趨勢,上次上showroom 令住5d4影幾張,同r5/r6勁大差異,個對焦差n倍,所以都認命
用慣左無反根本番唔到轉頭,對焦真係強太多倍,諗番起用5d4 果陣,插85.2 影全身企定定,十張得三張中焦既情況就唔想再拎出黎
支1848.6滯銷?

仲大把貨
我係用 6D2 同 80D 影飛機同巴士, 唔係用大白2就係 S60-600, AF 又真係唔算快但好少對錯焦
同埋同普通人用法會好唔同, 我成日會當望遠鏡咁睇有冇嘢影, 轉用無反會好燒電
終於賣晒
如果唔係影人、動物或者好快既車
咁真係分別不大,你所講慳電的確係單反好處
不過將來換機睇怕都要接受現實,可能到時要二手至買到單反了..
其實唔係冇 plan 轉無反, 不過唔會係近期嘅事, 一買就要買埋垂直手柄 + 轉接環連 CPL, 真係一闊 N 大
RP用家 玩左枝35成年
想聖誕入枝RF 50mm f/1.8 STM 試下

各位點睇枝50
忍得到35自然50都冇問題
影飛機、巴士為主,唔使急住換,慢慢等現有無反價格回落再考慮都得
其實我個人認為R6同快將推出R3都偏向over price
用住6D2、80D等減價,或者下代無反推出都仲得
影乜多?睇你到底需要16mm還是50mm!
不過以標準鏡黎講,RF 50mm f/1.8對得住個價錢
買得過,如果我唔係本身有支Sigma EF 50mm f/1.4 art,都應該會買..
人啦 街拍
枝35 成日街拍影人都企到好近

50mm 千零蚊咪買黎過聖誕 影女朋友又好 氹自己開心又好

只不過我成日會街拍 所以咪問下
忍得到係?
個人認為35算係幾靚仔

Ching你點睇35
最近啲樽頸 想聽下其他人意見
忍個方向係佢個STM
支100 500L幾時先有大貨到
初學者 買左M50 M2
掙扎緊要唔要入EFM 32mm 1.4枝鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞