Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
Sigma 40mm f/1.4 art都係近兩年出新鏡
唔敢講一定sharp過 RF 50mm f/1.2,但望過d相都係sharp到暈
就算唔sharp過都差唔幾
但缺點真係好很重,仲有可惜得E、L無反mount,都係果句,仆街Canon幾時至捨得開放RF mount?
聽講開咗比死馬? 佢再唔快啲 轉曬會喇
又成日留住啲貨唔出😔
要繼續支持信仰
紅圈信仰,非L 不用,邊洗副廠
好多人放 rf70-200
係味因為出左 100-400
睇YouTube

巴打轉左喇
兩支光圈相差咁遠,根本唔同用途
買得起RF70200 2.8嘅又點會為支光圈細到得f5.6-8嘅100-400鏡而放呢
F4都多人放 咁可能未係轉會
就算F4個光圈都大過支F5.6-8,而且細支到好似啤酒罐咁又細支過你,用途都唔同,支F4仲要一樣唔平,買得起嘅亦一樣唔會為支光圈又細但又大支過F4嘅100400 f5.6-8而放
而且支100-400又唔算貴得去邊
RF70200無論係2.8定4,個價都夠買至少兩支100-400都有找,有錢買得起RF70200嘅又邊會為呢支100400而放走,通常係直接買多支嘅居多
雖然我係A73轉過黎R5
不過宜家睇番
如果當初無轉會應該換A7R4
而唔會等A74
睇返啲評論, a74 咪又係擠牙膏之作
R5好過A74啦
唔可以打自己R同S系列
SPEC睇像素連拍上仲有-6.5EV依part完勝,咁貴成皮差唔多,但我覺得A74係打R6多,除左像素低過佢,睇落R6無乜點輸
除左像素,R6好似完勝
輸鏡群同價錢,枝枝RF紅圈貴人幾千,人地又輕d
又引到我出黎屌佢死唔開放RF mount俾副廠!
新果支RF 100-400 5.6-8 好d定adapter +tamron 100-400 4.5-6.3好d?
係咪真三八又偷偷留下負皮
RF 果支超輕便,除左光圈細都幾無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞