Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
你講緊我?
我前幾日上咗去
m6感覺上手感好差
M50都好過佢
R6好重
R我覺得唔錯
RP都OK嘅
過幾日去Sony試埋
咁試埋sony先。
我目標應該係zv-e10 a6100 a6000 a6400 zv-1
可能會試埋a73
R6連卡、電重680g
R都660g,相差20g就覺得好重?
係咪當時部R6插住大光圈長鏡,而R就插短鏡頭
所以你至有咁錯覺?
試埋Sony至決定啦!
雖然我都係用Canon,但原廠RF鏡長期缺貨又貴
仲冇副廠鏡俾你用,所以都唔係太建議新手買Canon
應該係
不過r個陣插住支長鏡
不過R6個支好似係天文鏡?
可能聽日去睇
R6支住果支係咪白色?圖中咁上下鏡頭?
Canon showroom,照計只會插返原廠RF鏡頭,唔會插天文鏡
唔係尼支
短一半
短一半更加唔係天文鏡
似係RF 70-200mm f/2.8或者f/4冇落遮光罩..
好似尼支
雖然攞到起
但係我諗3-4個鍾之後我會手軟
R6 尼支
R個支短少少
Rp 好似70-150
Canon RF 70-200mm其實差不多係咁多品牌當中最輕最細支
我近日就係新買f/2.8果支,用落明顯比上一代輕一截
不過如你所講,如果預知當日使用時間有返幾個鐘甚至更長
都會帶定單腳或者三腳,咁會輕鬆好多!
想入呢支⋯ 發覺EF 4 推爆200解像mama
你意思係RF f/4版本?
上網睇過比對,話佢於tele-end冇EF f/4 IS II咁sharp
而RF f/2.8又冇EF f/2.8 IS III於tele-end咁sharp (呢樣我可以證實冇錯)
總計都係上一代光學質素比RF版本好
竟然係咁 我個支 F4 黎,但tell end 解像力真係mama iso 1600左右 影個健身比賽
但舊鏡會用係新機 有個接環 相信都會打左D折?
想買RF2.8 呀 諗緊50.2 賣左佢換
但又驚賣左買唔返
rf支70200 2.8有個小問題係會食你焦段 200得ef版既180左右 拎過依兩支試過 4光圈果支就唔知 實物都未見過
點解會食既 下 係味支野有問題
實際焦距同標示焦距
但佢調話舊版無野
放大率高左通常都會縮得勁啲,對番無限遠會足200mm
學到野
R6同R 差20g
但你覺得R唔錯R6重
咁奇怪
應該係鏡問題
R6個手柄深啲,照計握得實啲,好用力啲
問題係貴
試埋Sony先啦
但係其實Sony鏡頭平咩
我見price都好貴
Sony 有得用tamron 同sigma
Canon 係有錢都冇鏡用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞