Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
點解唔去price 果堆?
但好似好多都會搭sigma鏡?其實canon唔出efm 鏡 我玩sigma鏡同埋現有既鏡夠唔夠玩?
用sigma鏡點解仲要用canon
普通業餘用家都diu啦,成部xxxd咁,操控差到爆,無左轉盤,根本唔係for 專業
Apsc 其實部部spec 都差唔多,m6贏少少都係ibis、像素呢d,可以自己睇下究竟呢d feature 有無用,睇下你想影相定拍片多。反而我覺得如果係學影相,拎上手嗰手感都好緊要,好似m6 無evf ,影相就會差咁d 嘢同唔順手,但拍片嘅話就無乜所謂。

鏡方面就太多選擇,唔買canon 仲有sigma、三陽/大陸鏡,加個adapter 玩舊鏡都得,睇錢做人就ok 。
上年R6 未加價 $99 就換一粒電

今次唔夠抵
想問下各位師兄對於機鏡weather seal嘅感想
我雨天唔太敢用r6+non L鏡 其實係咪冇問題?

我用rf 24240 鏡筒有水係咪要即抹?
非L鏡都冇weather seal
本人用canon R6 + 1535L 紅雨影閃電同埋外國落大雪都冇事
另外亦都試過80D/6D第一代配紅圈落雨影相
基本上都粗用啲機 暫時乜事都冇
但我睇R5 5D級數以上啲機
啲制呀 電池位啲sealing會再好啲
由其1仔 啲仔有膠圈圍住
想問下各位師兄對於機鏡weather seal嘅感想
我雨天唔太敢用r6+non L鏡 其實係咪冇問題?

我用rf 24240 鏡筒有水係咪要即抹?
非L鏡都冇weather seal
本人用canon R6 + 1535L 紅雨影閃電同埋外國落大雪都冇事
另外亦都試過80D/6D第一代配紅圈落雨影相
基本上都粗用啲機 暫時乜事都冇
但我睇R5 5D級數以上啲機
啲制呀 電池位啲sealing會再好啲
由其1仔 啲有膠圈圍住
咁嘅話 非L就唔好用得咁粗?
唔係L鏡我唔會落雨用...
L鏡就落雨我都唔理
除非好大雨 我先會落番RainCover
rain cover有啲阻,唔太大雨遮毛巾
1535 扭去15 支鏡伸出黎唔驚入水?
唔驚
伸縮鏡頭設計左咁多年 其實真係入少少都唔怕
同埋本身佢伸入去個個位都有膠圈
本身都隔左唔少女
我用過起碼7支唔同牌子伸縮鏡落雨影相 一次事都冇
當然我每次影完都有擺防潮開25%抽乾佢
始終最傷電子產品嘅係濕氣
https://youtu.be/BubusgqbQp4

未更新嘅話唔好更新比較穩陣
咁奇?我update去1.5.0後影超過三千張相
反而覺得好滿意,無論光暗位eye tracking都比以往咬得實
Touchwood暫時未發現唔妥
Btw,點解巴打出於好意提醒大家都要食兩粒負評?
唔係我俾,我係俾正評果個..
可能係個別例子啩
Alan話有時機身更新咗都要鏡頭配合
可能有啲鏡未有firmware更新未完美配合到更新firmware後嘅機所引致啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞