Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
R5 4500萬仲可以crop相,用1.6黎影運動,低像素唯一好處就係ISO表現會好d R3對比R5仲有優勝嘅,1秒30張,中間無窒格,眼控,追焦更上一層樓,反而想睇用開R5真係做運動個班會唔會轉
不過當年5d 4都係咁影 1秒30 同20 分別不大
依家佢哋成日都係講緊8K 拍片功能
影相方面技術都 真係差唔多到頂 開始變到AI咁😂
但我發覺用ef 鏡成像真係差D
我有3ef 1rf 但依家換都難放 同跌好多
最大問題 Sony變左單反EF年代 多鏡
同埋用慣左個system Lo
但用Sony無反時代易夾D 多人用
出job又 統一 又可以借鏡
Rf 買都買唔到 重借
14 2.8
85 1.4
兩支Samyang 都落晒架

近期 Viltrox 有出85 1.8,可以去睇睇

等Sigma 出RF 鏡,等到頸都張
可能日本仔對呢方面比較講規矩
一日Canon官方未授權,都係唔會出RF mount鏡
睇佢Canon日日被用家屌冇鏡賣,人地新手一個二個揀Sony都唔揀Canon
到市佔被蠶蝕一大忽至黎驚覺後悔..
(利申,今日從灣仔搵到中環,再搵到去旺角,只為想搵支RF 24-105mm f/4,因為原本果支上年連R送俾姪仔去外國讀書,行到腳痛,話冇就真係一支都搵唔到,官網訂要最少等三個月,屌佢老母Canon!你幾撚時仆街死?)
24-70 應該有? 巴打唔考慮2手?
Sigma 有2成股份係Sony
唔知道關唔關事
我覺得授唔授權事少
副廠出鏡頭之後如果唔好彩有BUG時點處理先係重要問題
RF始終唔係EF
副廠可能現階段根本冇辦法直接用機身去UPDATE FIRMWARE
如果唔小心鏡頭有BUG,全球範圍返廠UPDATE損失就會好大,呢個風險副廠負擔唔起
個人覺得香港攝影器材二手市場叫價一向不合理地高
所以盡量想買全新行貨,其次仍有保養二手
如果都冇,就寧願去外國網買全新水貨
因為我本來有支EF mount 24-70mm f/2.8
但想買多支有額外70-105mm焦段
加上以往用過RF 24-105mm f/4滿意佢質素,而打算購買..
原來有咁既事?咁一定有關係
巴打唔講都唔知,不過既然Sony有Sigma股份
有冇可能Sony部份鏡頭由Sigma代工呢?
關事嘅話Sigma就唔會入L-Mount聯盟同自己啲機都用L-MOUNT啦,直接用E-MOUNT唔好?
講到尾咪就係奸狼唔開放授權咋
你睇連samyang都俾奸狼玩到下架晒啲RF鏡
所以解到點解EF個陣出咁多新款比sony
同埋canon唔開放根本係唔想RF鏡比色馬
搶左佢佔有率 ,但無計架啦
btw Nikon 都未開放?
Nikon Z mount都應該未援權出去
但剛剛無聊Google搵資料
有傳聞話Sigma將會發展RF同Z mount鏡頭
預計2022年有成品,希望係真,因為睇Canon而家個死款
未來一兩年仍然繼續鏡頭缺貨,如果有副廠幫補係好事!
https://photorumors.com/2021/11/05/sigma-rumored-to-start-making-mirrorless-lenses-for-canon-eos-r-and-nikon-z-cameras/

https://www.canonrumors.com/forum/threads/sigma-will-address-the-rf-mount-in-2022-cr3.40984/
我想要tamron 28 75
我想要Sigma RF 35mm f/1.2..
整支 35-150 F2-2.8 算啦
呢支真係好吸引
買部2手 a7r3 再入呢支 = 1支RF
根本R3 就比Z9 收左皮
然係我dllm
支支鏡都冇貨
canon 真係食得屎
Z9真係令我想轉z6/7等技術下放
起碼人哋有鏡先

利申R6用家 屌你老母canon
z9一有得賣就無鏡啦
佢應該會出部3皮野stack cmos既機,
z6,7唔使諗
Sigma係私人公司家族生意亦無上市
SONY點樣有2成股份?

反而Tamron有12.06%股份係SONY持有
屌 我7撚左 我掉轉左
自膠
得返公廁emount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞