Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
請問有乜Software可以好快咁睇CR3/HIF file?
DDP4太慢
我淨係想好快咁睇
直接用usb c隊入電腦 就睇到preview
如果我要聞相?
聞相講咩快?正正經經入落 Lightroom/photoshop慢慢聞啦
iPad Pro
Samyang AF 85mm F1.4 RF 值唔值得入手?
iPad Pro睇其實OK
起碼掃上掃落唔會lag
但都要等load
同埋放大都係朦

要轉RAW相又要裝佢個改相APP先過到相
好似想人用佢個生態圈咁
要買個Usb hub用SD Card過先得
R3 46380定價有冇人講過
屋企有部陳年嘅650D想影星空銀河果類想問下影唔影到想買支平價鏡試下玩先
點會影唔到,更舊款都仲得,唔通十幾年前d人唔影天文相
https://explorecams.com/photos/omKudQNvzV?model=canon-eos-650d
如果想更好效果,最好有赤道儀追位..
https://www.flickr.com/photos/148563720@N03/37282349025/
研究下先 唔該晒

好好用 平靚正 支鏡本身輕 靚仔 對焦快狠準
全開1.4光圈 就算配R5 畫質都仲好sharp
係測光有時候偏暗 長開exposure compensation +0.3 就無問題
值得入手一試
3羊有 mount 都未有色馬 on9
應該係正式授權同抄襲分別
好似永諾早兩年出過部無反機
都係使用EF mount鏡頭
當時Canon出過聲明,話部機冇得到援權
有正經授權=原廠交晒技術資料俾副廠,兼容度有保證
冇授權=副廠抄襲,甚至電子訊號都係自己搵出黎,兼容度冇保證
我估係咁,除非唔係..
但係竟然唔告?
R3 出了 買左 最早 26/11 發貨
無錢
如果買左*
我無買
Samyang好似一早下架左rf85 1.8
以往咁多山寨廠副出接環
一向都冇聽過被Canon告,可能呢方面冇得告掛
你有R5,夠做啦!
如果我揀,寧願要部4500萬像素R5,多於2400萬像素R3
除非係運動攝記,如果唔係R5真係全面啲
運動都可以用R5
暫時真係未見過一體機身高像素 3大廠
Canon 竟然月尾出貨R3
睇黎真係快快手出過渡 出R1下你
Nikon Z9已經出現,有4500萬像素
又係一體化,仲平過R3幾千
大家應該差不多日子派貨
如果唔係本來成手Canon鏡,換系統煩過換老婆
真係諗唔到理由揀R3而唔揀Z9
惟一最大原因,可能係R3周街walkin買到時候,Z9仍然缺貨中,仲遙遙無期...
不過都係果句,買R3的話,我寧願揀R5,加埋垂直手柄又係咁用,4500萬像素就係4500萬,係2400萬永遠代替唔到,實在相差太遠!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞