Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
出佳為尼
Canon就算出R1都冇可能平得過R3
R3含得啦!叫已經預訂R3果班人情何以堪?
做event時,拎住部R3出去,左邊行家拎A1、右邊行家拎Z9點算
我寧願用返R5好過...
自從sony出完A1勁到hi之後,估唔到r3同Z9都咁正,但nikon明顯出鏡頭再快d
心郁郁想用R5加RF大三元轉會
我都想Canon被人狠狠咁打敗一次
睇佢仲吊高黎賣,冇貨賣又加價
撚用家撚得咁過癮?
睇完z9 啲review, 唔覺得有乜咁正ja wo 好多野都好似同R5差唔多咁
EOS R 同RP 果段時間輸到hihi 啦
心動不如行動!
唔過熱都夠啦
冇機械快門,全數碼快門,20fps近乎無jelly effect、11M 120fps
4k 120p、8k 60k,8k 30p可以連續拍攝125分鐘冇overheat
單係以上已經勁過R5
唔拍開片,齋睇影相功能,長期都係影raw既, fps 同R5一樣, 對焦都要試過先知邊個真係勁啲,齋睇片影車果段,完全唔覺有乜特出

但z9 個evf 同個背mon 既像素好似好流wo
你用唔著先咁講姐冇blackout同16bit raw 贏10條街已經 同埋唔講畫質 明顯個對焦已經勁過r5
利申 用緊r5同1535 2470 2.8加50.2
已經即刻上美國訂左部z9轉會
其實依家我覺得無反年代真係部部差唔多。我估因為佢本身R5夠用遮,唔覺得個d係缺點。3部旗艦依家咁樣出,反而sony A1好似係最好,8k 加高像素,又高速連拍,係衰-4ev對焦同個千年垃圾mon,反而canon 同nikon又做功ok,曝光-6以上,canon係衰個像素仲玩緊2000幾萬像素,但低像素高感通常又會好d,但SONY 同nikon有得crop相,當1.5咁用。各有各好,就算依家R6我自己低像素都夠洗。
係,EVF同LCD好似冇咁勁
不過Z9話採用全新raw格式,file size比以往細1/3
使用CF express時,最高像素連拍不斷影都冇爆過buffer
呢方便可能R3都未必得,仲低像素一截
點會含
有幾多人會因為嗰少少差異轉會
巴打係咪去B&H訂?有朋友剛剛都訂左
佢send link過黎,一望,嘩!真係平過R3,點搞?
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1629829-REG/nikon_z_9_mirrorless_digital.html
睇dpreview 寫12bit raw

R5開eshutter 其實都冇blackout 啦,反而jelly effect 分別大

有冇邊段片試對焦係入肉啲
巴打你真係未經歷過2008年Nikon推出D3時氣勢
當時真係吸引到好多Canon用家轉會
打到Canon一仆一碌
canon 呢家個craw 都斬左一半file size,但keep 到最高像素

不過flagship 機寫入速度應該有睇頭好多既
1d3 對焦有缺陷,重要玩apsh, 抵輸啦

btw 果陣我入左1d3
認同睇spec a1 反而好似重全面,不過有啲野真係睇用途,同用落至知有乜不足位

例如R3 其實個眼控會令影果下更直接,對焦講緊部部都0.0幾秒對到既時間,focus 加構圖個速度反而影響更大
有Trade in優惠先
話12-15送貨43000平到 香港nikon分分鐘垃圾到唔知幾時先有貨 唔等了
諗起當年z7 全港豐澤第一水都係得30部z9應該仲少
你用相機mon睇相執相?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞