Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
大陸牌子,其實淘寶可以平勁多 e.g. 賓佬油壓頭,淘係ssp 既半價
都唔一定,如果大陸大品牌,計埋匯率同運費
有可能瑩記平過淘寶,真係要睇牌子..
況且佢話明新手,始終都係親手試過,覺得適合自己至買好d..
如果我地呢d攝影老餅就話去鋪頂試完,記住牌子型號再去淘寶格價
新手隨時轉頭唔記得邊隻打邊隻,係要跌呢d錢架喇!
左軑車,唔似香港,外國?
已買,買之前check咗,貴瑩記幾蚊雞當服務費啦,人哋即場教我點用,慳返時間都值
巴打終於買左Sirui邊個型號?
以前單反年代,就話三腳連相機高度,需要OVF去到眼平(唔計中軸)
所以一般都唔細支,連波頭閒閒地2kg,全收最少50cm..
攜帶的確唔太方便,拎住一日真係想掉左佢!
而家無反年代,用反mon構圖、對焦都好方便,唔一定靠個EVF
使用三腳可以比以往細支同輕,唔一定帶支大牛龜
我總共有三set腳連頭,但都冇支夠細夠輕
近年換無反,其實都有需要買多set輕便三腳
唔使高,全開唔連中軸去到肚腩都ok..
外國快過香港
唔夠高比嘢遮住
影煙花帶支0號,人哋成支3號叉過嚟當你無到。
仲有中軸可以升到眼平高度
如果拍埋三隻腳仲可以去到頭頂,但只可當單腳用..
係咁架喇!要輕要細一定有等價交換
所以我一早都講攝影發燒友一定唔止一set腳
有重型,適宜用長焦鏡頭、戶外當風地方影長曝
有高身,適宜你所講多野遮住環境 (我試過用2.4m三腳影event)
有細支又輕,適宜郊遊遠足,但唔太重型攝影器材,唔當風位置
傳說中嘅大師兄與小師妹
睇個人需要姐
老老實實我用嚟影下大合照架咋……冇人同我爭位的,方便拎住走嚟走去重要過高度
各位ching
小弟新手想學影相
爬完文初步想買90d因為n年前去旅行都玩過朋友部70d 應該會易上手小小
想問下咩先係最好渠道買機 canon官方網店要一個月後先送貨
另外買kit定body+鏡好 主要用途打算影人像多 唔會影煙花遠景果啲
仲買單反同倒錢落海冇分別
Budget 如何先

一。 唔好買單反
二。買得雞能無反,就預要倒一大舊錢

你接受到90d, 不如諗下富士
Canon都表明唔再發展單反市場,所以忘記單反啦
但無反都唔好買Canon,你都識講,官網訂90D已經要一個月交貨期
無反鏡頭仲大鑊,好多閒閒地兩至三個月交貨期
而且Canon獨食唔外放RF mount俾副廠出鏡頭
所以而家好多人有機冇鏡用
建議你都係考慮Sony或Fuji好過..
Canon 人 建議

1. 90 D 唔係波羅包價 真係唔抵玩 又重又大部 對焦比起無反真係輸 如果係用 touch screen 對焦既話 不如買無反

但EF M MOUNT 又半死狀態 唔建議買M6 MARK II

2. 要 APSC 可以考慮 NIKON 果部 ZFC 或者 FUJIFLIM 果部 XT4/XE4

單反而家入手 得兩個原因 一就好似上POST 個師兄咁拎黎揾食做後備機

二 就係好似我咁, 本身一大堆 EF 鏡
我都用緊1545 好好用
任屌都死唔去
我R5 +100500 都穩陣
唔好買90D
一係R +24105L kit
一係fuji
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞