Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我共四粒ja, 兩正兩副

evf 效eco 一定

auto off 都諗緊效幾耐好,驚太短變左係咁開關機,變相食電

btw, 已經預左last 一粒電用番部5d4, 費事出事
聽日使唔使用閃光燈影相?
好多時我反而怕閃燈唔夠電,準備得比相機電更充足..
我tmr都影婚禮 得兩粒電希望夠
利申r5
唔使落燈呀

燈我通常都係一支燈就跟三set AA, 除非做主攝狂影合照,如果唔係都安全
齋行禮,冇酒席的話一定夠,但如果有酒席、酒會之類就要慳住用了..
兩粒跟全日好忟wo 我影半晝,兩粒落晒直倒,通常淨30~40度,簡單出門加註冊
而家閃燈唔興AA電喇!回電太慢..
Canon支最新紅圈閃燈都已經用鋰電,不過貴到仆街,剩粒電都過千,買完春袋都赤埋!
唔係接job揾食果D啦 朋友結婚去幫手影下相only
r5可以用尿袋差電應該捱到既
巴打用緊邊隻尿袋?
我正想買個,要有PD,但唔知邊隻好..
最緊要安全,外觀靚唔靚冇所謂..
verbatim
我諗第時update 燈,會轉用神牛算,平太多,呢家重用緊580ex2
20000mA果隻?係有數字顯示還是冇果隻?
我都想買呢個牌子,但見一隻有數字顯示,賣三百幾..
另一隻冇顯示,賣大約$245..
係咪除顯示分別外,其它功能冇乜大分別?同樣直接充到電落R5/R6?
我都有兩支580EII,但佢出名有先天缺陷,就係好容易hotshoe接觸不良..
每用一排就要拆燈上返緊個hotshoe..
否則於影直搗相,支燈橫置時候,因為閃燈重量拗住hotshoe接點,ETTL經常失準,出現over output爆光情況,所以唔會用佢插機頂,只會外拍時飛燈以全手動使用,巴打你都要留意手上呢支有冇類同問題。
https://www.youtube.com/watch?v=wEskV3Eymho
咁大鑊我支應該都就黎有十年歷史,不過大部份時間用黎飛,所以touchwood 無事
無set訂
Full pay連稅~ 大概5皮8港紙

利申:海外巴
住外國、full pay買R3,連登勝利組!
可以報告下,朝九晚七,二千五張相度,R5 開eco mode 加power saving 既evf, 9成9時間都係用evf, 個mon 長關

一共開左五粒電,每粒都係大約淨10~15%度先轉,last 一粒只係用左15%度

感覺上影多影少都冇乜關係,開住機就扣電,4/5時間落小白兔,開住is 加tracking 應該係另一個扯電既位

因為有位叉電,其實兩粒已經夠用,一粒用完另一粒叉滿
10­個鐘總共大約四粒電,影2.5k相,咁計落除像素比R6高好多,每張相寫入記憶卡用更多電外,其實大家用電量都差不多,正如巴打所講,用最多電係evf同IS、tracking... 過程影多少相其實唔會太大影響,加上你鏡連機身IS同時運作,就一定比我用冇IS鏡頭,只有機身IS用得多電... 總括計,影相關類型event相,預大約2.5小時一粒健康電池差不多,足半日就要五粒電..
話時話,巴打今日有冇用過兩粒副廠新電?感覺對比原廠如何?刮唔刮得過?
兩粒原廠,兩粒綠電都係兩個鐘多少少收檔,一粒電影既相大約係四百至到六百度,其實都proof 到影多影少都冇乜關係,總之長著兩個鐘就bye bye

粒綠電用落用原裝真係無分別,但唔知會唔會degrade 得好快
打算出開SSP買多兩粒副廠電同20000mA尿袋,本來仲想買Nitecore,而家都係睇睇你買果隻副廠電先!
我見淘寶好似出左另一款,同牌子但灰色的

我喺瑩記對面果間買
想買R
出咗R3 R會唔會跌價?
唔會 完全唔同定位
R 要跌,應該出R6果陣已經跌左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞