Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
買副廠 100-400 加轉接環玩住先
影戰鬥機點都要換, 早幾年喺日本啲空軍基地開放日影過, 幾吃力
不過都要等開返關先算
有大白兔

試過帶左出去唔記得帶adapter
想請問下有冇電池充電器介紹
我訂咗Canon online store幾個月都未到
居然係咁.. 我冇影過戰機
不過睇Jared Polin用5D3加Sigma 150-600mm影
因為自已都有同一款鏡,知道唔算快反應果隻
但佢夾一般單鏡機都影到咁好,以為唔難影添!
https://www.youtube.com/watch?v=F6tCUFXiDws
充電器用副廠得啦!
仲可以直接用USB充,唔通貪原廠要插220V咁麻煩咩!我有原廠都特登買副廠用..
不過你部係乜機身?
EOS M50

以後出街帶兩支夠
R6個價應該難跌d,依家sony 出a74,canon贏左個個連拍數
對焦還好, 最大問題係爆 buffer
50.4 都唔係最 SHARP

你試下 40.4 ART 係可以Sharp 過 RF 50.2
40.4/28.4/105.4/ 85.4 / 135.8

枝枝都好野黎

RF 鏡得枝 85.2 DS 100500 同埋 1535 2.8 係真係有必要唔係既 用著 ART 鏡等 RF 平/ 新RF
要等一個月
上淘寶訂孖電連叉機啦
唔該晒ching
之前訂唔到16 2.8,想問吓係咪街鋪都唔會有的?🤔😥
想問下攝影問題

朋友有R+最普通adapter + ef 50 1.8
借左我枝tamron 100-400
佢話用100-400影相有一粒黑點
但佢自己用ef 50 1.8又冇黑點

我用自己部RP+自己個adapter +我枝100-400同RF 24-70 兩枝鏡影相check過都冇黑點

咁其實係乜問題
有可能佢部R cmos入左塵,呢d通常8光圈以上先見到,可能佢用你枝100-400用咁岩用細光圈影野見到粒點
有無人知100400幾時有第二輪
有咁勁咩 RF話曬新技術 又多鏡片
想問下意見 其實係味應該放左rf 50.2
換4支鏡
35.4 sigma 50.4 sigma
135ef 85.4 sigma
但rf原裝插真係唔同
非工作無所謂,死馬反差較高,如果與canon鏡混合使用,表現會唔一致
非工作使用或者有時間後製可能冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞