Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
拍片功能係cpu夠就自然贈送既,而且canon算閹割得勁啦
影既題材唔同啦

同埋可能我戴眼鏡,vf 通常睇唔晒
巴把講開戴眼鏡望VF,以前DSLR可以加個有放大功能eyecup
就算戴眼鏡都可以清楚望晒VF
而家Canon R5/6係咪加唔到?
因為以往DSLR安裝前要先拆走舊原裝軟膠墊 (向上推)
個eyecup至裝到落去
望過部R6,EVF舊軟膠好似拆唔到
所以我想過換,但換唔到...
其實係縮細,唔洗貼住都睇得晒個畫面,但會攪到好惡睇,玩過一個月度就掉左

睇唔晒除左有眼鏡頂一頂,最大問題係個eyepiece 同mon 係喺同一個平面上,所以個鼻都會頂住令塊臉痴唔埋

一直以黎低能佳能除左一仔外,部部個eyepiece 都係呢個白痴design 所以先至要另外出個extend

R5就終於做番件好事,凸得夠出,所以戴眼鏡都可以睇得晒
有無人可以解釋吓
姐係有crop定無crpp😂

EOS R6 支援機內記錄無裁切4K UHD 60p IPB 短片,並以5.1K 超取樣讀取影像數據,提升短片銳利度及減少雜訊。另外亦提供約 Super 35mm 裁切的4K UHD 60p IPB 短片
即係你可以揀super 35 (cropped)或者super sampling 4k (uncropped)
5.1K係咪都唔係用full sensor?
粒sensor 係3:2 你拍16:9 一定有用唔盡既位啦
但部機得20mp, 長得5472 pixel所以佢話5.1k super sample 都算用得好盡
支RF16.8 多人搶到

利申:已課金
買唔到
頭先個網仲要好似壞壞地出error
正話個網都down 埋
2680 比外國299 略貴 D D 但有個罩

利申 : 最後課到金
有無咁快賣晒?!?!
究竟第1批有幾多貨
琴日睇龍友試部R3,覺得canon終於出返正常野了
畀夠錢咪畀正常嘢你
1dx3個價位同r3,差唔多,但明顯依家r3超一班以上
買唔到
facebook炎上
支支紅圈賣到天價, 呢啲價位同spec正常少少嘅鏡頭就預咁少貨
屌你老母 訂唔到
用C記真係自己受氣
我連可以預訂都唔知,係剛剛睇到呢個post至知..
未試過支鏡,要定不如去肥花,唔使full pay
Fever要親身上去嘛,印象中,我上次出旺角已經係三、四個月前既事..
首發一定官網訂最快 我訂左第二水,聖誕可以用已經好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞