Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
講少少現實你知 你口中嘅一式一樣嘅filter相 好大機會會受大眾歡迎 多過你嘅‘Fullframe相’ 甚至其他人根本睇唔出係”單反”影

如果想靠相機影出突破 要認真研究相機嘅長處
我知
我由以前覺得攝影係art
即使係一式一樣用第二種方式show都可以好好睇
但係D人只會跟潮流唔用心機諗一諗
不過冇既
速食時代
Anyway 如果你budget冇變真係唔建議買canon
Rf mount至少r6 我記得你講過要有video嘅capacity

一萬樓下(唔連鏡) 都係考慮返Sony Nikon 或者儲多啲先上fullframe
Video就算la
我而家計附加功能多
換機請益 求各位師兄指點迷津
小弟依家用緊80D + EF 70-200mm F/4 IS II
80D用咗5年
鏡就用咗3年左右
呢排有啲錢儲起,所以想升級到FF機
目前有兩個options
一、EOS 5D Mark IV (二手) + EF 70-200mm F/4 IS II (現有)
二、EOS R6 (全新) + EF Mount + EF 70-200mm F/4 IS II (現有)

用途主要係拍攝巴士、飛機、鐵路等,亦會影人像同風景,好少拍片

睇過唔少文章,主要都係覺得5D4冇「未來」,亦都擔心R6嘅 2,000萬像素crop完相會矇
R5同其他牌子嘅相機目前就唔考慮了
睇下自己影嘅相用乜焦距多,80d crop左,200mm變做320差好遠
我通常都係用 135-200mm 左右
好多時影完都係要再crop
所以都幾擔心R6果2,000萬像素唔夠用
幾多錢預算,不如換左枝70-200,換做副廠100-400或者RF個枝
我預大約$20,000 內
不過鏡頭真係唔想換住
放70-200換100-400啦,好似唔洗點補錢,但如果你預副廠差d,你會唔夠長
賣左你set機鏡再補20k應該可以二手r6(15k)加二手ef100400(11 12k)
如果再加多個EF extender 有冇得諗
應該都夠唔夠咪副廠
80d加70200f4都應該賣到7000既
如果係咁嘅話,其實會唔會直接換5D4 好啲
30MP FF 我諗可以彌補到焦距問題?
有冇諗過R?全新行貨萬鬆d蚊
3000萬像素,其實夠晒你日常用途
加個RF-EF mount暫時用住舊鏡先
其實有諗過R
始終我真係唔拍片,R6啲4K拍片,機身防震通通唔會用得到
但睇見有人話追焦好易甩fo?
我用過幾個月R (firmware 1.4.0)
連影足球賽都冇問題,相信你所影巴士、飛機、鐵路、人像都問題不大
或者咁講,80D個AF你都接受的話,R都唔會失望
雖然我有部5d4想賣,但都suggest 你買r6

對焦系統真係爭好遠,完全番唔到轉頭

如果怕變左ff 唔夠長,可以補多個2x extend, 小小白二應該ok

又咁講,你換ff 但crop 番1.6x 甚至再多出黎,隨時差過本身80d

就算打雀,都應該影前構圖,減少crop 相

小小白2值得keep, 加1.4x 絕對可用,加2x 畫質差左但都一定比crop 出黎黎靚
呢個問題我都有諗過
因為有啲情況我200mm拉到盡都仲要crop
定係EOS R + 1.4x 會係比較好嘅選擇?
我個人唔太like eos-r, R6勁太多,爭少少錢真係唔好諗
見到追焦AF拍片果啲R6真係勁好多
但我主要都係比較介意像素方面
少1000萬像素再加要crop相都真係差幾遠
唔急咪儲多排上r5 5d4依家唔建議投資
R5真係唔考慮,價錢差太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞