Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
同埋我諗住都係等下年三月
好似話會有發佈會
Canon ff 唔是窮人玩的
咁RF真係拎得上手嘅機同靚鏡係咁貴㗎啦,你話貪RF有未來有前途而買RP,但你又話唔會買過一萬蚊嘅機,咁RF就算有未來有前途都完全唔關你事

你都唔捨得日後投資過萬蚊昇級,咁日後RF就算出咩靚機都註定同你無緣,因為RF拎得上手嘅都肯定過萬,你又要同你無緣嘅所謂未來而夾硬買部衰過APS-C嘅垃圾更加本末倒置,嘥錢
機可能幾年之後有嘢做就會買過一萬嘅機
依家想練下先
咁我依家呢個情況有啲咩可以推薦
你話過會玩後製,平玩就
一係Sony A6100+sigma 1850 f2.8
一係就分期買EOS-R6

RP垃圾直接掉落垃圾桶
我主影相多
Vlog 個類應該遲啲買gopro 10
咁a6100+sigma? Sony kit 好似一舨
Sony支kit成像麻麻光圈又細,唔好諗, sigma嗰支又有f2.8光圈,又輕便,成像唔差,贏晒Sony支垃圾kit好多
A6100缺貨先貴左,但係sigma18-50抵玩,再補鏡都唔貴
Rf鏡頭好既貴,平既係唔多得既stm
不如問下自己點解要買canon
RP 只係部叫影完有公仔睇既FF 機
而且canon RF 鏡
支支都好貴
當然你想開開心心買Rp+ 24-105 都可以既
但就唔好附求要大三元 同佢個堆L 定焦啦
嗰啲就唔追住啦
正如sony g master我都買唔起
一支鏡過4000都要考慮吓
Stm 意思係咩
好垃圾既摩打
到你買左rp用左一排之後就會心思思想升級 又洗多左錢 真係要入rf就起碼r6啦
真係唔想買旗艦機
我自己鍾意b-roll
攝影都係諗住試吓先
如果真係心思思想升級都唔會好近期
一個月1300真係小貴
幾年後先啦
算啦 我都係搵日上canon個度試機
如果真係咁差我去買Sony zv-e10算
咁不如買2手機開始住先啦,rp再加EF鏡你6000幾7000蚊搞唔惦
都得 但係dcfever 我搵唔到有rp 二手
咪咁執著用rp啦,部野好唔惦,你儲多d再諗啦
呢個價z5仲抵玩啦
佢要7500蚊連鏡,邊買到Z5
所以一係諗二手,一係就再儲
我完全get唔到佢想點

得果7500好心咪諗RF mount
應該連FF都唔好諗
用返EF mount算啦

一係接受用APSC Sony mirrorless

RF 得三支佢買得起
24-105 針孔版

玩條毛咩
7500....
真係平平地買部APSC睇下自己係咪真係鐘意影相啦,
又要canon又要多鏡用既
見到80d連sigma 1850 2.8 6千有找
夠你玩一兩年,儲夠錢到時一次過買想買既機啦

想一步到位就要睇你銀包
24-105針孔版
樓主最後有無上canon試吓機? 買咗邊部?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞