Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
係都唔奇,因為update後全部相都係用EF 70-200mm f/2.8影
同時亦望過支鏡已經係最新firmware
可能因為配合到而冇唔妥
搵日拎支冇IS第一代EF 300mm f/2.8落街試試先
希望都冇問題,否則因為舊鏡冇得update firmware
隨時從此夾唔到黎用..
係都唔奇,因為update後全部相都係用RF 70-200mm f/2.8影
同時亦望過支鏡已經係最新firmware
可能因為配合到而冇唔妥
搵日拎支冇IS第一代EF 300mm f/2.8落街試試先
希望都冇問題,否則因為舊鏡冇得update firmware
隨時從此夾唔到黎用..
我之前大雨 用支100500都冇事
canon online shop買rf送果條相機帶好似幾靚
我部600D+18 135同6D2+24 70 F4同我經歷過幾場暴風雪同大雨都冇事
依家啲相機應該唔係想像中咁脆弱
相機都係工具黎㗎姐 有人錫住咁用 我就覺得 影到靚相先最緊要
想影落雨景/沙漠個啲咪買靚少少有防水滴
但真係去到呢啲環境唔好話機 人都要聽天由命
所以盡做咪得
好似就announce r7 同r5c , 遲d 買r6 會唔會平? 諗緊依家買有coupon
唔同級數點會影響得到
近代L鏡全部有防水膠圈,一般黃/紅雨情況都冇問題
我試過好多次使用5D系列於落大雨戶外影相都冇事
係見過有條傻仔大雨之下換鏡頭,仲要係1D系列
一換即壞機
所以唔使太驚
不過如果你支係非L鏡,又唔清楚支鏡防水效能
建議你可以買定個rain cover看門口
我相機袋內長期有兩個,都係下圖咁款
一般港幣幾十到幾百都有,Amazon、淘寶唔難搵到
新手一問,買咗部m6 mark2,想請教下如何遠攝鏡有咩推介🙇🏽
唔介意用轉插,希望畫質好,最好係恆定光圈🙏🏽
預算幾多 要咩焦段
固定光圈
用左R6 一個月左右,真係好多野玩
好多功能用唔曬,手機Apps影相好方便
暫時用緊Kit 24-105 F4夠日常使用,等有閒錢入手RF 14-35 F4
650D升R6,基本上係開心升級
14-35 F4 真心貴
16 35/4is
650D轉R6
無論對焦效能、準確性、高ISO表現、操控都係大升級
係可能要d時間適應EVF
我用咁多年單反機,之前用過兩個月R,上年4月買R6
到而家仲未好慣EVF,的確比以往望OVF傷神..
固定光圈?
係恆定光圈
垃圾黎
唔介意副廠咪死馬周龍仔,龍仔枝70-210好似都係3000幾4000蚊,但唔知用轉插對焦會唔會有問題。之前睇Alex Fung拍鳥片話有人用副廠死馬落r5影雀,最新firmware 好似有些少問題
我其實第一次玩相機係 Sony
學生哥買部二手 a200 學下,覺得sony 電子科技唔錯
機身有防震同馬達、鏡平、可以用a mount 二手鏡
慢慢3-4年後覺得唔夠用
比起之後新款像素唔夠高、連拍太慢、CCD 高ISO長曝光會有光點etc

(2011年左右)換機個時Sony 出左a55,去showroom 試…
EVF 換來300張電池航力
超嘔心既「招招」聲電子快門

經過一輪測試後,最後轉左會,入手650D
的確傳統反射鏡、光學VF、機械快門個感覺最好
一用就用左10年,最近換R6

R6個EVF 又做得幾好
為左公平,我係有去試a7 iv
但a7iv 個EVF 延時感比R6 強、又負鋸齒…
所以898 Sony
Sony後製空間大,鏡群大副廠多鏡簡,可以平d玩到無反
Canon就重視個使用者體驗多d,EVF同mon都做得靚

But我都有諗過入返部單反做紀念,但依家價錢都唔平
1dx2個二手價好抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞