Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
睇完依條R3影運動,個tracking真係唔錯,好想知12月canon個update比R5同R6會再厲利幾多

https://youtu.be/LGrEWOZYgDw
用慣左個system, 真係好難轉到會
泥坑有樣好,技術肯下放去啲中低階機度,雖然一樣function 用起上黎有明顯既效能差距,但都叫有得玩

不過真係下放左先講
支rf16 終於收到 聖誕有新玩具

不過都係要屌,等那左成個月先至有,完全無晒mood 先收到

好似幾正,當初都有諗過買,但16mm有d難用,有諗過16mm取代左枝16-35ii,令出街16mm +24-70ii,但諗諗下發覺wide都少用無買
我都係用黎夾2470出街用,下下帶支1635出街影一兩張相好攰 同埋夠輕單手自拍
依家已經懶到iphone +24-70ii算,iphone影wide ,唔岩就用返相機
支16啲對焦卡卡聲都幾大
唔知係咪我支鏡有問題…
咁又唔同既。。。

未試支野影raw 放lightroom, 冇profile 會唔會變左魚眼 定本身已經數碼執左個raw file
係咪用慣左usm, 紅圈鏡。。。
正常,朋友上星期收貨,佢都話大聲
因為佢有RF 35mm 同50mm f/1.8,問佢係咪一樣咁嘈
佢話差不多,睇黎STM鏡頭特色就係咁..
無問題就好…
因為我有支ef 50 1.8 stm
聲又太覺咁勁
唔太覺
就咁睇,似乎咬得比A1實,可惜始終得24M像素
如果有返40M或以上就好!
等R1

Z9 呢個價位真係打到R3 一棟都無,多少少30m 都似樣啲丫
但stm 個原意明明係為左靜,拍片時無聲而出,實際用黎影相就大大聲
其實有時影運動,係到諗係咪佢地好識較追焦個個menu,所以先令到部機咁勁
STM既所謂靜,其實影相時都比USM嘈好多
否則仲邊有人願買USM鏡..
好奇一問呢度嘅人blk左三島未
係都唔奇,Jared都特別講到部R3於幾個AF case設定時都有明顯分別
我買部R6返黎咁耐都冇試過唔同case之下效果
暫時只係跟default用case 1,有時間要研究下個設定點玩..
Z9美國定價平R3 USD500
但香港行貨定價又好似貴過R3 HKD1000左右..
不過結果應該冇分別,都足夠打謝R3
R3 46380 z9 45880,r3低像素d但貴d
哦,我記錯R3 $45xxx、Z9 $46xxx
原來香港都係R3貴d,但對比美元距離已經收窄好多
人地美元相差500,佢就港元相差500
咁睇黎R3好快要借d意搞換購優惠
例如加少d錢換購CFexpress、鏡頭、電池之類...
否則都係果句,點賣?
唔係死忠唔會入,睇spec上完全輸哂,仲要長期鏡頭無貨,咁嘅環境下點會買
睇到r3咁輸法 都幾期待r1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞