Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
RF 慘在有錢都買唔到

副廠好處在於比入門既人玩je,萬鬆啲買部body, 比幾千買支28-75/2.8 幾合理

但Canon萬鬆啲買部body, 要比多萬五先有得玩2.8 standard zoom, 個差距太大
其實RF 依家已經冇咁難買到, 得閒行多D星際 、肥花 同 百記.. 呢排返得都密

不過貴就真嘅
依排見大三元都齊,平官價200咁樣
反而個直倒我訂左幾個月都未派貨比我
Good wo, 希望快啲去番r5r6 前個價 想入28-70/2

但某幾支真係太天價 e.g. 85ds
應該都難d,未出前24-70 14580全新
岩先出R5果星期 2470 2.8都仲係咁上下價
果時買左
差8k,唔係少少喇
我用過5D4、R、R6
真心講R畫質同AF能力唔差過5D4
係機身操控同連拍比較差
而R6除像素之類,其它功能都超晒班
可惜層主佢嫌20m太少,R5價錢又over budget
咁計落現時似乎R最啱佢..
BG-R10?而家居然要咁耐?
我大約五月官網訂,好似一個月左右取貨..
我8月尾 依家上官網睇好似缺埋貨冇得買
癲!連呢d以往最唔受重視配件都斷貨
真心唔明Canon到底發生緊乜事..
山賽工作人員要打兩針
R 個操控攪唔掂,用左十年canon 機,就算上1仔都勁快習慣到,但R 真係攪唔掂

R6淨係個機身防震已經抵比,所有定L 變晒有防震真係好神
其實都係,仲有,我當初買R6時都以為冇機頂LCD會好唔習慣
結果影相時所有機身設定都係從EVF或者大LCD得到
超過九成時間唔係望EVF就係大LCD
根本唔需要望機頂LCD
不要再說了!
想問下如果主要室內影figure(公仔一般都大約30-40cm高)

大家建議係入中距macro鏡定人像鏡好d?
咁大隻 用70-200 已經夠

唔好太wide會變形 例如35/1.8
各位師兄,支rf2470 2.8 幾時有得訂,見官網長期缺貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞