Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
定關我R5未更新? 定因為2019ligjtroom
1435個價錢痴左線
我覺得 15-35 F2.8 仲痴線
我最近用2500蚊買左部2手5Dii敍下舊
以前學影相仲讀緊中學 對呢部機真係趨之若鶩
用EOS好D? 咁會唔會係Lightroom或我ar5未更新事?
我都有諗過,反正d電都一樣,但係咪用緊CF card
Sony後製空間大點解 ?係咪本身影出嚟鬆郁矇?
即係影出嚟嘅RAW檔寬容度夠高
如果你曝光錯咗,under或過曝,後製拉返光或推翻暗,啲細節仲保留到同無嚴重偏色之餘,啲noise唔會太嚴重

例如你背光影人,如果背景正常,但人就黑咗,你後製拉返光個人完全無問題

如果係人夠光,但背景爆晒,你拉返暗啲背景高光位後,啲背景風景啲細節仲保留到

後製可以救返張相嘅空間大就係咁解

如果寬容度低,啲細節還原唔返無咗之餘,啲色仲會嚴重偏晒後製都救唔返
係 以前屋企有幾張16GB同32GB
我相信短期內會變成歷史
我入咗r6一年,業餘已經好夠玩,影相拍片都輕鬆搞掂。

當年身邊d fd都叫我玩Sony,個個都話spec 勁d 又多鏡,但係我覺得我影嘅野又唔會用得曬d function,有得較曝光三角+white balance 已經夠我80%嘅用途;而且Sony 嘅操控真係好反智,入到menu 好迷茫,機身又唔好揸。
習慣啫,canon開機制位置一樣奇怪
扮訓既人係唔會醒
試image.canon sd卡都唔使抆 自己up相上cloud
條線差到電我諗應該無事,轉頭試吓屋企部機
唔好啦 呢舊嘢比人hack左幾次
都係算啦🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
竟然係咁無留意
A7啲自定掣多到設定完白平衡+曝光三角都仲有剩可以設定其他功能,已經over咗你所講嘅80%用途,已經好少需要入menu,好多人用都無問題,講到尾係習慣同人嘅問題
的確好多人用Sony 都係用custom button 去control,於我而言係唔需要咁多function。我要操控簡潔、好揸手、靚evf 就夠。就好似android 可以刷rom 同ios咩都幫你design 曬,咸魚青菜各有所好~
其實呢 Canon 都好多自定嘢
客觀啲講Sony自定鍵係多啲嘅
但canon都好夠用
同埋用過canon單反個班應該知道canon無反個自定鍵多左幾撚多
由其個m.fn制
以前c記單反好多野都要㩒q.menu
但個介面唔用翻一段時間都幾撚亂
無反個q.menu左右各一排
合理好多
一天都光曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞