Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
呢度無人理你呀不斷頻密改名又變性嘅豬閪賤種引戰狗sblbons , 你條柒頭係Sony post入面俾我起底同屌撚到你收皮後就好心收皮啦呢啲係你同我嘅私人恩怨,咪撚扯到埋入canon post阻住人哋討論

不過順便俾canon post啲人認住你件柒頭都好

以下係你開過嘅鳩

m43統一咗風景相機界未?
相機俾電話收咗皮未?
m43贏咗未?
兩年已過,nikon清咗盤執咗未?
而家2021年m43係DR方面仲有資格笑canon未?

講完,要屌就出去開post屌過
咪係度引戰摟屌阻住人
我比較期待個價
50 好過35 少少
35 毒龍鑽黎
除左眼控對焦外
R3 仲有咩
新手 新入坑 入咗R6 連 RF 24-105mm f/4-7.1
但係想要枝240嘅鏡 但知唔會有
有冇其他鏡可以入手?
其實主要都係想要多枝鏡演唱會追星用
明知RF鏡頭咁缺仲入Canon?
不過24-240mm要訂唔係等太耐
官網online shop都係預一個月
比其它熱門型號RF鏡要等成三個月已經好得多
除非你接受到加轉接環用EF鏡
否則冇其它鏡可以選擇,乖乖地訂24-240mm啦!
btw.. 你話有機會演唱會用,係咪一般坐到頭十行以內?
否則240mm有可能唔夠..
追星入100500or二手ef100400
20240 光圈細
不如買rf100-400
不過有排等
因為自己第一部機都係canon有情意結
轉Ef鏡好似好嘥咁 如果真係睇唔啱先買
同埋平時用開枝200左右都夠影
諗諗吓再買多枝好on9咁 倒不如買枝100400好似仲好
Btw thank you 樓主
R6係好機,可惜呢刻好難買到RF mount好鏡
你所講100-400mm係已出原廠RF?
果支tele-end最大光圈得f/8,雞肋黎,得個輕字
如果200mm夠用,就諗RF 24-240mm啦
再有高d要求就RF 70-200mm f/4甚至f/2.8
影出黎d追星相又sharp又滑,夠你晚晚J!
係呀 我都係追咗好耐post先決定買r6
原廠100-400mm 無錯
Rf 70-200mm 有d貴 唔捨得買
依家都係考慮緊400mm同240mm 呢兩枝鏡 前提要買到
ef100400插落rf機對焦都快架 追雀都追到
同埋最重要二手價只係100500既一半
至於rf70200就有買貴冇買錯 追星黎講70200係必備一定要有支看門口
20240果D如果有budget就唔好考慮啦 一黎光圈細係室內影要chur高noise如果你唔用閃的話 二黎追星D圖影完好多時都要crop 24240依D入門鏡通常放大之後會soft左冇咁sharp
有budget建議直上70200 100400果D 買完唔會後悔
做Can撚嘅好處就係慳返唔少錢..
因為根本就買唔到鏡
珍!我換無反機身後
唔使出多一毫子買鏡頭!
因為根本買唔撚到,焗住加轉接mount用返EF鏡!
我都淨係執左16 & 50
所我繼續keep住部5D
等佢出下一代R5,6先買
都可能繼續無鏡
今年EF-M系列又無新鏡頭
ef都收皮何況EF-M
Sigma出完定焦三寶之後啲apsc鏡都冇再出EF-M mount
M50仲有市場 canon唔係咁都放棄
M系好多年都無新鏡,依家canon資源放晒RF上
係連Sigma都放棄埋
如果sigma支新嘅1850/2.8出個efm版再放棄都好呀
轉接支1750/2.8真係好大舊又重
EF佢都無出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞