Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我會偏向留RF 24-105mm,買多支RF 35mm f/1.8玩街拍
因為我黎講,70-105mm焦段比光圈f/2.8重要
況且曾經擁有過24-105mm,光學質素幾好,全開光圈都好sharp
比f/2.8細一級光圈可以推高ISO,但焦距唔夠長就機身解決唔到
收到曬巴打好解答到小弟問題
今個星期六出去入枝35.8掃街先
Color tone唔合口味真係冇計
樓上都見你已經有兩支基本RF鏡
惟有繼續Canon,慢慢儲錢買新鏡頭..
的確係咁
應該入完35.8會再入埋1535
16mm就睇你有冇需要用到咁wide
其實同35mm完全兩個用途
我通常會用35mm掃街影snapshot
16mm就用黎去空擴地方影大景,例如日出日落、車軌之類..
有錢買15-35mm,證明巴打財力有返咁上下
錢解決到既就唔係問題!
不如買16餅鏡用細細枝幾好
for vr用 一般用家
冇跟新機耐
想問R5 R6 係咪主要差拍片個部份
唔拍片
20m vs 43mp
值得比多一皮?
同埋led mon
值唔值你自己需要

EVF Mon 靚左
多個頂Mon
CF express
R5重值錢時轉去S 吧
用返EF 選擇多 又平
EF 大三元其實都仲有排玩
2470 2.8
70200 2.8
85.4
100 macro

呢堆鏡啲成像都好好
要睇新入坑既想唔想用二手鏡lo, 呢個時間買全新ef 真係過唔到自己果關,二手呢一年又升晒價,如果冇包扶,其實無乜必要迫自己用canon
個頂mon 我覺得超緊要 重要過像素
16 太平太方便,入定支看門口/行山一流
咁又係,不過都要睇過用家review再決定
單反時代Canon平價ultrawide一向麻麻
萬一全開得中間sharp,邊位散晒,又係要收兩級光圈至改善到就不了..
講真ultrawide 戶外用多,真係收到4/5.6 都唔會太大問題
習慣左ovf 睇唔晒,會先較好setting 先舉機

其實部r5除左高低炒,我九成時間都關住個mon, 就轉向外,我都手動著
都係既,千零蚊支原廠AF ultrawide,如果全開都sharp到暈
就當係bonus..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞