Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
小三元大三元Sony canon好貴
其實我係想用住kit鏡先
可能rf 85mm f/2 都有啲興趣
一萬蚊一個鏡頭真係好貴
不過試吓搵自己風格先啦
iPhone 真係好鳩流流
iPhone其實係咪真係可以滿足到基本人像需求
即係平時去啲打卡位影相全部都係一式一樣嗰啲
Tamron 大三元好抵屌,淨係呢樣都打沉Canon

如果齋到此一遊既,iphone13 人像mode 夠做啦
我從來都唔用人像mode
同埋啱啱睇緊stm usm分別
唔計對焦速度同埋噪音
其實兩者係咪冇分別
定位唔同啦 STM鏡多數都平價鏡
但個人覺得RF定焦點都買一枝半枝旁身好
始終細枝易拎出街
畫質一定冇得比架喇
不過個人接受到
咁嘅價錢size你仲想點

利申
R5搭1535F2.8+24105F4/ 35F1.8+50F1.8用家
我對85mm 個支定焦有興趣
50mm個支見D人話完全冇分別
50mm 35mm我應該買尼兩支先
15-35個支usm好似唔錯
有冇邊支stm usm 真係差好遠
1535USM好正 對焦快又夠利
買完後已經係我最常用嘅鏡
35同50建議你買35個枝就算
窮L冇錢買咁多L鏡
50mm個支人像好有用喎
兩支加埋around 5000我覺得ok
不過唔係話定焦好過變焦咩
有人對比左兩者
Rf 鏡係好少少
少少冇所謂
邊到訂A74 最抵?
可以開新信用卡
原廠L表示用咩牌子都無分別
本身有EOS M3, 身痕想轉, 想幫BB影多啲相, 唔想FF太重想輕便一支鏡搞掂, 請問係唔係轉會去其他比繼續買Eos m更明智
我都係支支紅圈,但見到龍仔支35-150好身痕
我覺得16 35 85 三支好過 16 35 50.

只帶一支出街我prefer 35
影人像必推85
50好差?
85好貴
冇話差同唔差 主要係你用唔用慣 手槍大炮各有各用途 取代唔到大家
睇返ching嘅要求 如果budget唔高想入坑 揀支平嘅用住先 再慢慢發掘你嘅需要啦 冇謂一次買哂佢
其實影相窮三代.. 冇錢更加唔好用RF System..

一分錢一分貨

驚你買完一輪發現同iPhone 差唔多真係喊都無謂
Yes, 用途問題,拎一支時35易用好用,日頭影到夜晚都ok.
影人像50.8 無乜壓縮感,85強好多
身痕想入100500
等下個月出b仔去買
一式一樣你唔諗下其實就算比你換左相機都係咁乜
我就係唔想影個D
我好憎個D相
每次見到都好想留言講建議唔好淨係落filter
周圍都無貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞